A buliszigetekre már szabadon mehetnek nyaralni a britek

Jövő szerdától a Máltából érkezők karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak Angliába – jelentette be csütörtökön a brit közlekedési minisztérium. Ebbe a kategóriába emelték át a Spanyolországhoz tartozó Baleár-szigeteket is, azaz immár Ibiza és Mallorca is szabad úticél.

Grant Shapps közlekedési miniszter a hivatalos bejelentéssel egy időben, a Twitteren csütörtök este közzétett bejegyzésében hangsúlyozta: a kormány szándékai szerint a Nagy-Britanniában élők közül azoknak, akik a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapták, a sárga kategóriás, vagyis elvileg karanténkötelezett országokból hazatérve hamarosan szintén nem kell elkülönítésbe vonulniuk. Ez az enyhítés “a nyár későbbi szakaszában” várható.

Málta mellett jövő szerdától a zöld listára kerül több más kedvelt turistaparadicsom, köztük Barbados, Bermuda, a Baleár-szigetek, Madeira, Antigua és Barbuda, valamint a Brit Virgin-szigetek.

A brit kormány május 17-én léptette érvénybe a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszert, amely zöld, sárga és vörös kategóriák alapján határozza meg, hogy Angliába milyen feltételekkel lehet külföldről beutazni. Jórészt ugyanezt a rendszert követi az Egyesült Királyság másik három országa, Skócia, Wales és Észak-Írország is.

A brit közlekedési tárca csütörtök este közzétett részletes ismertetése szerint hat ország – a Dominikai Köztársaság, Eritrea, Haiti, Mongólia, Tunézia és Uganda – a legszigorúbb, vörös kategóriába került át a jövő héttől.

A vörös kategóriába sorolt országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve a Nagy-Britanniában letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be, de érkezésük után nekik a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében kell tölteniük a kötelező tíznapos karantént. E karantén költsége minden egyes beutazó esetében 1750 font, és ezt az utasoknak kell fizetniük.

A zöld kategóriában van a legkevesebb ország: ide tartozik Izrael, Szingapúr, Ausztrália, Új-Zéland, Brunei, Izland, Gibraltár, a Falkland-szigetek, a Feröer-szigetek, az együtt nyilvántartott dél-atlanti Dél-Georgia és Déli-Sandwich-szigetek, a szintén együtt szereplő Szent Ilona, Tristan da Cunha és Ascension szigetei, és jövő szerdától Málta, valamint a vele együtt átsorolt néhány szigetország és brit függő terület.

A 167 országot számláló sárga kategória a legnépesebb. A brit kormány ide sorolja Magyarországot és – a zöld kategóriába jövő szerdától átkerülő Málta kivételével – az összes többi EU-tagállamot, így a brit turisták legkedveltebb nyaralóhelyei közé tartozó Spanyolországot (kivétel: Baleár-szigetek),  Portugáliát, Görögországot, Franciaországot és Olaszországot is. Portugália egy ideig – az EU-tagállamok közül egyedüliként – a zöld kategóriába tartozott, de e hónap elejétől szintén átkerült a sárga csoportba, miután megugrott az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma.

A sárga kategóriás országokból érkezőknek tíz napot karanténban kell tölteniük, indulásuk előtt egy, érkezésük után két koronavírus-tesztet kell elvégezniük, és a két angliai szűrővizsgálathoz szükséges eszközöket még indulásuk előtt saját költségükön meg kell rendelniük angliai tartózkodási címükre a brit kormány erre kialakított online felületén.

A brit közlekedési minisztérium csütörtökön késő este ismertetett közleményében megerősítette, hogy “a nyár későbbi szakaszától” mentesíteni kívánja a karanténkötelezettség alól azokat, akik a sárga kategóriás országokból érkeznek, de a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapták. A szaktárca ismertetése szerint ez az enyhítés várhatóan szakaszosan lép életbe, és először azokra vonatkozik majd, akik Nagy-Britanniában élnek.

A tájékoztatás szerint a minisztérium szándékában áll annak az útmutatásnak a visszavonása is, amely nem tiltja ugyan, de nem is javasolja a Nagy-Britanniában élőknek a sárga kategóriába sorolt országok felkeresését.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »