A korlátozások feloldása csökkenti az oltási kedvet

A védőoltás második dózisának felvételére szólította fel az olaszokat Mario Draghi miniszterelnök péntek este, miután a vakcinázási adatok szerint az erre jelentkezők száma nem emelkedik megfelelő ütemben. Róma ismét karantént rendelt el az Egyesült Királyságból érkezők számára.

Mario Draghi kijelentette: „nagy hiba, ha az olaszok egy része nem oltatja be magát, és ugyanilyen nagy hiba a védőoltás második dózisának kihagyása”. A vakcinázás folytatására szólította fel a felnőtt lakosságot a miniszterelnök Roberto Speranzával  egészségügyi miniszterrel és Francesco Paolo Figliuolo járványbiztossal közösen tartott sajtótájékoztatón. Mario Draghi hangoztatta, hogy a tinédzserek oltásánál is jelentősebb az 50 év felettiek vakcinázása, mivel ez a korosztály betegszik meg leginkább a vírustól.

A miniszterelnök több millióra tette azok számát, akik továbbra is nemet mondanak a védőoltásra. Az utóbbi egy hétben több mint tíz százalékkal csökkent az oltási kedv a korábbi héthez képest, ami a járványkorlátozások oldásával is magyarázható.

Az egészségügyi hatóságok már korábban attól tartottak, hogy az oltási kedv egy bizonyos plafon elérése után lelassul. Péntek estig több mint 44 millió olasz vette már fel az oltást, köztük több mint 15 millióan a második dózist is, vagyis az átoltottság még nem érte el a 28 százalékot.

A vakcinázás ütemét lassítja, hogy az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) többször engedélyezte, majd többször nem tanácsolta az AstraZeneca oltóanyag hatvan év alatti beadását. Így az első dózis AstraZeneca után – hatvan év alatt – a másodikat más oltóanyaggal biztosítják. Ezért a brit-svéd vakcinával beoltott hatvan év alattiak már nem jelentkeznek második dózisra a vegyes vakcinázástól tartva. Mario Draghi kijelentette, hogy a különböző oltóanyaggal felvett első és második dózis működik. Hozzátette, hogy ő is így oltatja be magát.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter bejelentette, hogy visszaállították az ötnapos karanténkötelezettséget az Egyesült Királyságból érkezők számára, és az intézkedés az átoltottakra is vonatkozik.

Június 21-től egész Olaszország úgynevezett fehér zónába kerül át, ami a járványkorlátozások feloldását jelenti, többek között az esti kijárási tilalom eltörlésével. Egyedül Valle d’Aosta régió lesz még sárga besorolású. A szájmaszk használata egyelőre szabad téren is kötelező marad, kivéve Alto Adigét, amely önálló tartományként már eltörölte azt.

Biden ismét az oltások felvételére kérte az amerikaiakat

Akik még nem oltották be magukat a koronavírus ellen, minél előbb tegyék meg, ugyanis az új delta variáns különösen veszélyes – a többi között erről beszélt Joe Biden amerikai elnök pénteken a Fehér Házban.

Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója pénteken azt mondta, hogy a delta variáns valószínűleg a következő két-három hónapban meghatározó lesz az Egyesült Államokban. A szakember azt is kiemelte, hogy az új változat a legfertőzőbb, és nagyobb valószínűséggel okoz súlyos betegségeket azoknál, akiket nem oltottak be.

Biden arra buzdította az oltással kapcsolatban hezitáló amerikaiakat, hogy konzultáljanak barátaikkal, családtagjaikkal és orvosukkal. Az elnök ismét felsorolta azokat a lépéseket, amelyeket az általa vezetett adminisztráció tett az utóbbi hónapokban, hogy kényelmesebb legyen a lakosságnak az oltások felvétele.

Az amerikai elnök május elején jelentette be legújabb, a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos célját, amely szerint július 4-éig 160 millió felnőtt amerikai a koronavírus elleni védettséghez szükséges minden oltását megkapja. Azt is mondta, hogy az Egyesült Államok nemzeti ünnepéig, a július 4-ei függetlenség napjáig a felnőtt lakosság 70 százalékának legalább egy adag vakcinát beadnak. Szakértők szerint egyre valószínűbb, hogy nem sikerül ezt a célt teljesíteni. Jelenleg a 18 évesnél idősebb amerikaiak 65 százaléka kapta meg legalább az egyik adag oltását.
https://www.instagram.com/p/CQQsGVGA2r3/
  • Ez is érdekes lehet:

Forrás: MTI/Kitekintő/Instagram

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »