Az autóipar élénkülése húzza a japán exportot

Májusban több mint negyven éve a legnagyobb mértékben nőtt a japán export, részben bázishatás, részben a világkereskedelmi forgalom fellendülésének köszönhetően a tokiói pénzügyminisztérium honlapján szerdán publikált jelentés alapján. Májusban Japánnak négy hónapja első alkalommal külkereskedelmi deficitje alakult ki.  

A pénzügyminisztérium előzetes kimutatása szerint Japán exportja 1980 áprilisa óta a legnagyobb mértékben, 49,6 százalékkal emelkedett éves bázison májusban, szemben az 51,3 százalékos várakozásokkal és az áprilisi 38,0 százalékos éves növekedés után. Májusban sorban a harmadik hónapja nőtt a japán export. Az export nagy emelkedése részben az alacsony bázisértéknek, részben a világkereskedelmi forgalom növekedésének tulajdonítható.

A gépipari cikkek exportja 40,4 százalékkal, ezen belül az erőművi berendezések exportja 46,3 százalékkal, a szállítási eszközöké 118,9 százalékkal emelkedett. A gépjárművek kivitele 135,5 százalékkal, a személyautóké 138,1 százalékkal ugrott meg. A japán export Kínába 23,6 százalékkal, az Egyesült Államokba 87,9 százalékkal, Németországba 74,7 százalékkal emelkedett májusban az egy évvel korábbihoz képest.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Májusban a japán import a várt 26,6 százalék helyett 27,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest az áprilisi 12,8 százalékos éves növekedés után. Májusban a japán import már sorban a negyedik hónapja növekedett.

Az elektromos berendezések importja 24,7 százalékkal, a félvezető áramköröké 17,9 százalékkal emelkedett. A vegyszerek importja 31,2 százalékkal, a gyógyászati cikkek behozatala pedig 61,1 százalékkal emelkedett. A fosszilis üzemanyagok importja 70,5 százalékkal emelkedett, a szállítási eszközök behozatala 68,7 százalékkal ment fel. Japán kínai importja 4,8 százalékkal emelkedett májusban az egy évvel korábbihoz képest, az Egyesült Államokból 28,7 százalékkal ment fel a behozatal, Németországból pedig 26 százalékkal.

Japán kereskedelmi mérlegének hiánya 187,1 milliárd jenre zsugorodott az előző évi 856,7 milliárd jenes hiányról. Áprilisban 253,1 milliárd jenes többlete volt a japán külkereskedelmi mérlegnek. Májusban négy hónapja az első alkalommal alakult ki hiány a külkereskedelmi mérlegben.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Kilőtt a Kia nyeresége

A dél-koreai autógyártó Kia Corporation nettó profitja a tavalyi összeg több mint tízszeresére nőtt az idei második negyedévben. Az óriási ugráshoz persze a tavalyi alacsony bázis is hozzájárult, de idén igen erős a kereslet a gyártó SUV modelljei iránt.

Read More »

Még jobban megszűrik a turistákat a horvátok

Hétfőtől a magas fertőzöttségi arányt regisztráló, nem európai uniós országokból, például Nagy-Britanniából és Oroszországból érkezőknek a határátlépésnél az oltási igazolás mellett negatív PCR-tesztet is fel kell mutatniuk. Az emelkedő esetszámok miatt négy dalmát megyében szigorítanak a gyülekezési feltételeken is, a részleteket pénteken ismertetik.

Read More »