70 év után az USA több olajat termelt, mint amennyit importált

Az Egyesült Államok 2020-ban 70 év után először vált nettó olajexportőrré, azaz több, az Egyesült Államok területén kitermelt olajat szállítottak külföldre, mint amennyit importáltak.

Az USA évtizedeken keresztül külföldi olajon élt, a kormányzat 70 éve tartja számon az olajkereskedelem alakulását, de eddig nem volt olyan év, amikor ne lett volna szükség olajimportra. Az olaj több forrásból érkezett, Mexikóból, Kanadából, Venezuelából és természetesen a Közel-keletről. Nem véletlenül van olyan jóban Szaúd-Arábiával az amerikai vezetés és az Irak elleni háborúban is lehetett némi szerepe az olajkészleteknek. Az amerikai olajimport 2005-ben érte el a csúcsát, akkor napi 12,5 millió hordó behozatalára volt szükség a gazdaság működésének fenntartásához.

https://www.instagram.com/p/CP3gt46AbJo/

Nemzetbiztonsági érdekekből egyébként az 1970-es évek olajválsága után egészen 2015-ig tilos volt az amerikai olajat exportálni, ezen a szabályozáson az Obama-kormányzat változtatott a nagy amerikai olajtársaságok örömére. 2015-ben az amerikai gazdaság még mindig olajimportra szorult, de már nem olyan mértékben, mint 2005-ben, a napi szükséges import valamivel több mint 4 millió hordó volt.

2020-ra pedig az új olajkitermelési technológiáknak (palaolaj) köszönhetően az USA már maga is egy olajhatalommá vált, és az export mértéke körülbelül napi 650 ezer hordóval meghaladta az importot – éppen akkor, amikor a Fehér Ház a fosszilis energiahordozók felhasználásának mérséklését tűzte ki célul a globális felmelegedés lassítása érdekében.

A Biden-kormányzat újra csatlakozott a Párizsi Klímaegyezményhez, a 2005-ös értékekhez képest 2030-ra a károsanyag-kibocsátás 50%-os mérséklését tűzte ki célul, támogatják az autóipar átállását az elektromos járművek gyártására és leállították az olajfúrásokat az Alaszka északkeleti részén található Nemzeti Vadvédelmi Menedékhelyen. Ugyanakkor nem vonták vissza a Trump-kormányzat által zöld utat kapott olaj- és gázprojektek engedélyeit Alaszka többi részén és az egyre emelkedő amerikai olajexport is ellentmondásban áll a globális felmelegedés elleni harc elvével.

Ez az ellentmondás is rávilágít arra, milyen nehéz lesz valós eredményeket elérni a globalizálódó gazdaságban, hiszen ha az amerikai fogyasztóknak végül kevesebb fosszilis erőforrásra lesz szükségük, de az amerikai olajtársaságok elárasztják a világot az olcsón kitermelt amerikai olajjal, amit máshol használnak el, és ezzel globálisan késleltetik a tiszta energiákra történő átállást – akkor az valójában jelent-e előrelépést?

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Rolling Stone

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »