Augusztusig már nem várható enyhítés Szlovéniában

A szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó tanácsa úgy döntött, a kedvező adatok ellenére nem javasol további enyhítéseket a kabinetnek – közölte kedden Mateja Logar, a szakbizottság vezetője.

Miután heti átlagban háromszáz alá mérséklődött a napi új esetek száma, az országnak az úgynevezett “zöld szakaszba” kellett volna lépnie. Ekkor a higiéniai előírások betartása mellett megszűnt volna az összes korlátozás az országban, de továbbra sem nyithattak volna ki az éjszakai szórakozóhelyek és a diszkók. Az újabb nyitást azonban már második hete elhalasztotta a kormány.

Logar a sajtónak úgy nyilatkozott: legközelebb akkor tesznek javaslatot további enyhítésekre, amikor Szlovénia az európai kritériumok szerint is eléri a “zöld szakaszt”. Ebben az esetben a 14 napos fertőzésgyakoriságnak (incidencia) százezer főre vetítve 25 alá kell csökkennie, a pozitív tesztek arányának pedig 4 százalék alá.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) Szlovéniát még mindig piros járványügyi szakaszba sorolja. Az országban a kéthetes fertőzésgyakoriság száz főre vetítve 173, ami háromszor magasabb, mint a szomszédos Ausztriában.

A Jozef Stefan Kutatóintézet, amely a kormány számára készít előrejelzéseket a járvány alakulásáról, közölte: a járvány június második felében éri el az ECDC szerint “narancssárga szakaszt”, amikor a kéthetes fertőzésgyakoriság 150 alá mérséklődik, a zöld szakaszba pedig csak augusztus elején léphet be az ország.

Keddre 220 új esetet jegyeztek fel az országban, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 255 ezret. Az elmúlt napon egyetlen beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4709-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 195-en vannak kórházban, 51-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakost számláló országban védőoltást eddig 722 471-en kaptak, közülük 485 984-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 41,8, illetve 28,1 százaléka.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek