Egy évvel ezelőtt a szakértők arra számítottak, hogy a koronavírus-járvány negatív gazdasági és társadalmi hatásainak következtében az éttermek harmada végleg be fog zárni. Ehhez képest az új adatok szerint csak az éttermek kevesebb mint 14%-a nem tudott újranyitni.
Bár a járványnak még nincs vége, az oltási kampány jól áll az USA-ban és az újranyitás is megkezdődött már, így amelyik vállalkozás eddig túlélte, már várhatóan ezután sem megy csődbe. A washingtoni székhelyű Nemzeti Éttermi Szövetség friss adatai szerint már csak mintegy 90 ezer étterem tart zárva végleg vagy hosszabb távra – ez pedig kevesebb, mint az ország összes éttermének 14%-a és jelentősen elmarad a szövetség által decemberben publikált 110 ezres adattól is.
https://www.instagram.com/p/CPiVyqljo3V/
Az Egyesült Államokban egy átlagos – járvány nélküli – évben körülbelül 50 ezer étterem húzza le a rolót, így a körülményekhez képest a 90 ezres adat nem is annyira szörnyű, a legrosszabb forgatókönyveket úgy tűnik, sikerült elkerülni.
Forrás: Businessweek