Az orosz ellenzékieknek sem biztonságos a repülés

Leszállították az indulni készülő repülőgépről az ellenzéki Nyílt Oroszország szervezet volt ügyvezető igazgatóját, Andrej Pivovarovot Szentpéterváron – közölték hétfőn késő este orosz hírügynökségek.

Pivovarov több médiummal közölte, hogy a kifutópálya felé guruló repülőgépet megállítva vitték be a határőrséget is felügyelő Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) irodájába a pulkovói reptéren, azt állítva, hogy körözést adtak ki ellene. Az aktivista szerint belügyi körözési listán nem szerepel, és tiltott anyagot nem találtak nála. Pivovarovot a LOT légitársaság varsói járatáról szállították le. 

Lengyel sajtóértesülések szerint Pivovarovot az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szentpétervári kirendeltségére vitték. Letartóztatásának körülményeit Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes a TVP Info közszolgálati hírtelevízióban nyilatkozva szokatlannak nevezte.

„Ha az oroszok le akarták tartóztatni az illetőt, ezt már a repülőtéri ellenőrzés idején megtehették volna. Kérdés, hogy miért éppen az adott pillanatban került erre sor?” – fogalmazott a külügyminiszter-helyettes.

A Kreml-ellenes, emigráns volt oligarcha, Mihail Hodorkovszkij által alapított Nyílt Oroszország egyébként múlt csütörtökön feloszlatta magát. A döntést Pivovarov azzal indokolta, hogy az orosz parlament alsóháza meg akarja szigorítani a „nemkívánatos szervezetekről” rendelkező törvényt, a Nyílt Oroszország pedig meg kívánta védeni tagjait a büntetőeljárásától. Pivovarov azt mondta akkor, hogy a szervezet helyében nem alakul majd újabb szervezet, mert félő, hogy a hatóságok azt a tevékenység folytatásaként fogják értékelni.

Az oroszországi Nyílt Oroszország hivatalosan nem szerepel ugyan a „nemkívánatos szervezetek” listáján, de az ugyancsak Hodorkovszkijhoz kötődő, londoni székhelyű Open Russia Civic Movement és az OR (Otkritaja Rosszija) igen. A Nyílt Oroszország 2019-ben már bejelentette, hogy feloszlatja magát, majd ugyanezen a néven megalakult egy új szervezet, de annak bejegyzését az igazságügyi minisztérium elutasította.

Az orosz hatóságok kapcsolatot látnak a Nyílt Oroszország és az Open Russia Civic Movement tevékenysége között. Ez indokul szolgált számukra arra, hogy feloszlassanak egy Moszkvában, március 13-án tartott városi képviselői tanácskozást. Oroszországban a 2015-ben elfogadott vonatkozó törvény értelmében eddig több mint 30 szervezetet minősítettek „nemkívánatosnak”.

Orosz ellenzéki véleményformálók szerint a hatalom el akarja lehetetleníteni a parlamenten kívüli ellenzék részvételét a szeptember 19-i választásokon. A moszkvai ügyészség április végén kezdeményezte három, Alekszej Navalnij ellenzéki politikushoz kötődő szervezet szélsőségessé minősítését. Az ügyben folyó per június 9-én folytatódik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

Piaci körkép: az EKB még nem látja a jeleket

Christine Lagarde, az EKB elnöke ma elmondta, hogy nem látják tiszta jelét annak, hogy a maginfláció csökkenne, dinamikája továbbra is erős. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az EKB nem feltétlenül emeli tovább a kamatokat, de nem is zárja ki a további szigorítást.

Read More »

Nemsokára a holland köztisztviselőknek sem szabad tiktokozni

A holland kormány hamarosan megtiltja köztisztviselőinek, hogy a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazást munkahelyi elektronikus eszközeiken használják, annak érdekében, hogy kiküszöböljék a kémkedés esetleges kockázatát - közölte Alexandra van Huffelen, a holland igazságügyi minisztérium digitalizációért felelős államititkára kedden Hágában.

Read More »