Évekre kitiltják a Navalnij-mozgalom tagjait a politikai életből

Elfogadta az orosz parlament alsóháza első olvasatban annak a törvénymódosításnak a tervezetét, amely megfosztaná a terror- és szélsőséges szervezetek tagjait vagy munkatársait attól a lehetőségtől, hogy a szövetségi törvényhozás tagjaivá válasszák őket.

A módosítás a státusuktól függően differenciáltan fosztaná meg passzív választójoguktól a szélsőségesnek és terroristának minősített szervezetek vezetőit, tagjait és az ezen csoportok tevékenységében részt vevő egyéb személyeket. A tervezet kimondja, hogy az érintett szervezetek felszámolásáról vagy tevékenységük betiltásáról szóló bírósági határozat jogerőre emelkedésétől számított öt évig nem választhatók az Állami Duma (a szövetségi parlament alsóházának) képviselőjévé olyan személyek, akik szélsőséges vagy terrorista szervezet alapítói, vezető testületének tagjai vagy vezetői voltak. Az egyszerű tagok esetében az eltiltás időtartama három év.

A moszkvai ügyészség április végén kezdeményezte három, Alekszej Navalnij ellenzéki politikushoz kötődő szervezet szélsőségessé minősítését. Az indoklás szerint a Navalnij Törzsei mozgalom, a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) és jogutódja, az Állampolgári Jogok Védelmének Alapítványa (FZPG) a társadalmi és politikai helyzet destabilizálásának feltételeit szándékozik megteremteni, tevékenységének tényleges célja pedig „a feltételek megteremtése az alkotmányos rend alapjainak megváltoztatásához”, egyebek között a „színes forradalmak” forgatókönyvének alkalmazásával.

A börtönön kívül sem hagynak teret Navalnij eszméinek

Eltűnt Navalnij harmadik kezelőorvosa, ketten már meghaltak

Oroszországban idén szeptember 19-re tűzték ki a következő parlamenti választásokat. A jelenleg hatályos törvény azok számára tiltja meg a parlementi választáson jelöltként való részvételt, akiket az orosz büntető törvénykönyv alapján szélsőségesnek minősített bűncselekmény  miatt ítéltek el, és a szavazás napjáig büntetésüket még nem töltötték le, vagy nem törölték. Súlyos és különösen súlyos bűncselekmény elkövetése esetén a tilalom a letöltés vagy a büntetés törlését követő 10, illetve 15 évig érvényes.

Forrás: MTI

Friss hírek

50 forint lesz a visszaváltható palackok és fémdobozok betétdíja

A tervek szerint kötelező átvételt írnak elő a 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező élelmiszer-értékesítőknek, forgalmazóknak az ezer főnél nagyobb népességű településeken. A visszaváltási díj 50 forint lesz az egyszeri felhasználásra alkalmas csomagolások, és a gyártók által meghatározott összegű a többször használható csomagolások esetében.

Read More »

Az EU a magyarok és a lengyelek nélkül is továbbviszi a migrációs paktumot

Nancy Faeser német belügyminiszter megerősítette, hogy a Tanácsban politikai megállapodás született csütörtökön az úgynevezett válságrendeletről. Magyarország és Lengyelország jelezte, hogy nem áll mellé, rajtuk kívül más állam nem nyilvánított negatív véleményt. Ebben a tekintetben feltételezzük, hogy ez a politikai megállapodás érvényes. - jelentette ki.

Read More »