Újra elővették a cseh kormányfő korrupciós ügyét

Vádemelést javasolt a cseh rendőrség hétfőn Andrej Babis kormányfő és egykori tanácsadója, Jana Mayerová ellen a Gólyafészek-ügyben – közölte Ales Cimbala, a prágai ügyészség szóvivője.

A javaslat ezzel Jaroslav Saroch, a több mint egy évtizede húzódó korrupciógyanús ügyet felügyelő ügyész asztalára került. Sarochnak most döntenie kell arról, hogy vádat emel-e Babis ellen, vagy leállítja a büntetőeljárást, esetleg másképpen oldja meg a dolgot. A rendőrség a Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésének 50 millió koronás (mintegy 685 millió forint) támogatása ügyében az európai uniós pénzek jogosulatlan megszerzésével gyanúsítja a cseh kormányfőt és több rokonát.

Andrej Babis a kezdetektől fogva tagadja, hogy visszaélés történt volna az európai uniós pénzekkel. Azt állítja, politikai kampányról van szó, amelynek célja eltávolítani őt a politikai életből.

https://www.instagram.com/p/CNdQYdBncoq/

A Gólyafészek-ügyet vizsgáló rendőrség egyszer, 2019 áprilisában már lezárta az ügyet azzal, hogy csalás történt az uniós támogatásokkal, s ezért vádemelést javasolt az érintettek – Babis, valamint Babis felesége, fia és sógora, s további három személy – ellen.

A büntetőeljárás leállítását Martin Erazim akkori prágai főügyész azzal indokolta, hogy a bizonyítási eljárás során arra a következtetésre jutottak: a szabadidőközpontot építtető cég a kérdéses időszakban megfelelt az uniós pályázatban szereplő kis- vagy középvállalati kritériumoknak, ahogy azt írásbeli nyilatkozatukban is állították. Pavel Zeman országos főügyész azonban felülvizsgálta prágai kollégája döntését, s 2019 decemberében új rendőrségi vizsgálatot rendelt el az ügyben.

„Már nem is lep meg, hogy az ügy a választások előtt újra felmerül. Szándékosan, mesterségesen felépített pszeudoügyről van szó, amely ma már 14 éves. A rendőrségi vizsgálatok öt éve zajlanak. Soha semmi törvénytelenség nem történt, és az értelmetlen vádakat visszautasítom. Bízom a cseh igazságügyi szervekben” – reagált Babis a rendőrség döntésére.

A Gólyafészek-ügy lényege: a szabadidőközpontot építtető cég, a ZZN Agro Pelhrimov korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építésekor, 2007-ben a cég részvénytársasággá alakult, és ismeretlen tulajdonba került. A rá következő évben, 2008-ban kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra.

Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. Az építtető cég utódja, az Imoba 2018 júniusában már visszafizette az államnak az 50 millió koronás támogatást.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »