Június 10-től további enyhítések várhatóak Ausztriában

Az esküvők, a céges ünnepségek és az ülőhelyet nem biztosító koncertek, fesztiválok egyelőre még nem megengedettek Ausztriában, de a járványügyi korlátozásokon június 10-től általánosságban tovább enyhítenek.

Mindezt Sebastian Kurz kancellár jelentette be pénteken a szakértőkkel és tartományi vezetőkkel folytatott tanácskozás után. Az esküvők, a céges ünnepségek és az ülőhelyet nem biztosító koncertek, fesztiválok megtartásának céldátumát július 1-ére ígérte a kancellár.

Kurz ugyanakkor hangsúlyozta, hogy június 10-től tovább enyhítenek a járványügyi korlátozásokon A döntés alapját egyfelől a járványügyi mutatóknak a vártnál kedvezőbb alakulása, másfelől az oltások előrehaladása jelenti. Ausztriában május 13-a óta tartósan ezer alatt van a napi új koronavírusos megbetegedések száma, és meghaladta a három és félmilliót azoknak a száma, akik legalább az első adag oltást megkapták.

A kancellár rámutatott, hogy az enyhítések legfontosabb alappillére a távolságtartás és a maszkviselés mellett továbbra is a „zöld útlevél” lesz, melynek digitális változata június 4-étől lesz elérhető, és a beoltottaknak, a gyógyultaknak, valamint a negatív koronavírus teszttel rendelkezőknek szabad belépést biztosít az élet különböző területein. Mindenkinek saját igazolása – akár továbbra is hagyományos papír formában – szolgál belépőül az éttermekbe, hotelekbe, a kulturális és sportrendezvényekre.

Az éttermek belső tereiben az eddigi négy fő helyett már nyolcan ülhetnek egy asztalnál, és a teraszokon, kerthelyiségekben a korábbi tíz fővel ellentétben már egy tizenhat fős társaság is helyet foglalhat. Az itt kötelező védőtávolság felére csökken, így elegendő, ha az asztalokat a korábbi két méter helyett egy méter távolságban helyezik el egymástól. A zárórát pedig az eddigi 22 óra helyett éjfélig tolták ki.

A kulturális és sportlétesítmények esetén megmarad a szabályozás azon eleme, mely beltéren 1500, míg kültéren 3000 főben maximálja a közönség létszámát, függetlenül az adott intézmény méretétől, viszont befogadóképességük 75 százalékát tölthetik be a korábbi 50 százalékkal szemben. Ez elsősorban a kisebb moziknak, színházaknak kedvez, hiszen például egy száz férőhelyes moziba már 75-en is jegyet válthatnak.

Június 10-étől az üzletek, uszodák és fitness szalonok is több vevőt, illetve vendéget fogadhatnak, mert a korábbi 20 négyzetméterrel szemben már csak 10 négyzetméterben határozták meg az egy főre biztosítandó területet. A maszkviselés már csak zárt terekben lesz kötelező, de egyelőre még marad a hatékonyabb védelmet biztosító FFP2-es változat.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 541 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 643 709 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 478, az intenzív kezelésre szorulók 175-en vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon 15-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 588-ra emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 626 815.

  • Cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »