A levegőből a föld alá dugná a szén-dioxidot egy új technológia

Az Occidental Petroleum olajipari vállalat által fejlesztett új technológia segíthet megoldani a világ szén-dioxid kibocsátási problémáját: a levegőből a föld alá, az olajkészletek helyére dugnák a szén-dioxidot.

Az Egyesült Államok legnagyobb olajmezőjén, amely Texas és Új-Mexikó államok határán található, az Occidental Petroleum egy olyan létesítményt készül felépíteni, ami megváltoztathatja a világ szemléletét a fosszilis üzemanyagok felhasználásáról.

A világ első nagyméretű DAC (direct air capture) üzeme épül itt, melynek segítségével a cég a levegőből kivonná a szén-dioxidot és mélyen a föld alá pumpálná azt, ahol millió évekig ott is maradna. És hogy miért jó ez egy olajcégnek? A szén-dioxidot a földalatti olajlelőhelyekbe vezetnék le, így amellett, hogy „eldugják” a szén-dioxidot, mintegy melléktermékként olajat hoznának a felszínre.

https://www.instagram.com/p/CO5I-1_p87X/

Az ötlet kétségkívül vad, de ha működik, és sikerül a tényleges megvalósítás, az valóban áttörést jelenthet a karbonsemlegesség elérésében, hiszen így az olajkitermelés ökológiai lábnyoma akár negatív is lehetne. A projekt persze nem olcsó, több száz millió dollárba kerül, és ahhoz, hogy pénzügyileg is nyereséges legyen, az olajkitermelésből származó bevételeken túl állami adókedvezmények alkalmazására és külső befektetők finanszírozására is szükség lenne.

Az olajipari társaságok jelen években mindenképpen válaszút előtt állnak, egyes társaságok, mint például a brit BP vagy a spanyol Repsol a megújuló energiák felé fordulnak, mások, mint például az Exxon azon a véleményen vannak, hogy az olajra még sokáig szüksége lesz a világnak és fokozzák olajkitermelésüket.

Az Occidental egy harmadik utat választott, a vezérigazgató Vicki Hollub szerint a cég egy “karbon-menedzsment társasággá szeretne válni.

“Nem félünk attól, az olaj- és gázipari átmenettől, mert ennek mi is részesei vagyunk. Úgy gondolom, hogy 15-20 év múlva már a bevételünk nagyobb része származik majd karbon-menedzsmentből, mint olaj- és gázkitermelésből.”

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Businessweek / Instagram

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »