Egy olasz szigeten beoltották a teljes felnőtt lakosságot

A Nápolyi-öbölben található Procida az első olasz sziget, ahol a tizennyolc év alattiakat kivéve a teljes lakosság kapott koronavírus elleni védőoltást – jelentette be Dino Ambrosino polgármester hétfőn.

Procida ezzel kiérdemelte az ország első Covid-19 mentes szigete címét. Dino Ambrosino elmondta, hogy a valamivel több mint négy négyzetkilométeres szigeten élő 7500 lakosból 6115-en kaptak első dózist az oltóanyagból. Még a tizennyolc éveseket is beoltották, kivételt csak az ennél fiatalabbak képviselnek. A „tömeges” oltás szerdán kezdődött el. A sziget lakossága így kívánta megmutatni, hogy védetten készül az idegenforgalmi szezon megnyitására.

A közeli Ischia szigetén kedden kezdődik a lakossági oltás, és ott is néhány nap alatt vakcinázni akarnak minden felnőttet. Hasonlóképpen Capri szigete is saját lakosai beoltásával várja a turistákat. A kezdeményezéshez Lazio tartomány szigetei is csatlakoztak, Ponza és Ventotene.

Az egészségügyi tárca adatai szerint 14,7 millió olasz kapott már első adag védőoltást, ami a lakosság 24,5 százalékának felel meg. Második dózisban további 6,2 millióan részesültek.

A vakcinázási programért felelős járványbiztos Francesco Paolo Figliuolo tábornok úgy nyilatkozott, hogy „minden használható oltóanyagot fel kívánnak használni”. Ezért az AstraZeneca használatát ismét módosítani akarják, mégpedig a hatvan év alattiak esetében is ajánlva a brit-svéd védőoltást. A járványbiztos tervei szerint a tömeges oltás május végétől kezdődhet el, akkora fog lezárulni a 65 év felettiek egyszeri beoltása.

  • Kapcsolódó:

Olaszországban már csak egyedül az északi Valle d’Aosta van zárlat alatt. Vasárnap 144 halottat regisztráltak, ami hét hónap óta a legalacsonyabb adat volt.

Viták kísérték az Internazionale labdarúgócsapat szurkolóinak tömegünneplését a milánói dóm előtti téren vasárnap este. Rendőrségi becslések szerint közel 30 ezren voltak minimális távolságtartás nélkül, és sokan szájmaszkot sem viseltek. A város kereskedelmi kamarája értetlenségét fejezte ki, hangsúlyozva, hogy miközben a vásárlóutcákon és az éttermekben is szigorú szabályok vannak érvényben, ugyanazok csak a szurkolókra nem vonatkoznak.

A történteket a sajtó nem jó előjelként értékelte a június 11-én Rómában kezdődő Európa-bajnokság előtt, melynek fordulóin az olasz hatóságoknak bizonyítani kell, hogy képesek tiszteletben tartatni a járványszabályokat.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »