Május végéig teljesen újranyit New York

New York városa azt tervezi, hogy több mint egy évvel a koronavírus miatti bezárások és korlátozások elrendelése után, július 1-jén “teljesen újranyílik” – jelentette ki Bill de Blasio polgármester az MSNBC amerikai televíziónak adott interjújában.

“Készen állunk, hogy újra megnyíljanak az üzletek, a vállalkozások, az irodák és a színházak is” – fogalmazott de Blasio. A demokrata párti polgármester nagy sikernek nevezte az oltási kampány terén elért eredményeiket, ugyanis – mint mondta – a 8,3 millió lakosú városban már 6,3 millió adag vakcinát adtak be.

A polgármester nem részletezte, hogy az újranyitás után vonatkoznak-e majd speciális szabályok azokra az éttermekre, vagy a színházakra, amelyek zárt térben szolgálják ki közönségüket. Jelenleg az észak-amerikai profi baseballbajnokság (MLB) két New York-i csapata, a Yankees és a Mets is megköveteli a szurkolóktól, hogy a stadionba lépés előtt gyorstesztet végezzenek, vagy igazolják, hogy már megkapták az oltást. A város a stadionok kapacitását 20 százalékra korlátozta. A Broadway színházai is fogadnak már közönséget, de szintén csak korlátozott számban.

New York, Manhattan. Kép forrása: Pixabay.com

Andrew Cuomo, New York demokrata párti kormányzója szerdán jelentette be, hogy véget vet az éttermekre és bárokra vonatkozó nyitvatartási korlátozásoknak. Az eddigi szabályok szerint ugyanis a vendéglátóhelyek éjfél után nem szolgálhattak ki vendégeket.

“A nyitvatartási korlátozások május 17-én érnek véget a teraszokat működtető éttermek, és május 31-én az embereket beltéren kiszolgáló vendéglátó egységek esetében” – mondta Cuomo.

Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója kedden jelentette be, hogy akik a védettséghez szükséges összes, koronavírus elleni oltást megkapták, maszk viselése nélkül is tartózkodhatnak kültéren, de legfeljebb kisebb csoportokban, illetve maszk nélkül mehetnek sétálni, biciklizni vagy kirándulni.

A CDC új útmutatása egy színkódokkal ellátott táblázat segítségével magyarázza el, hogy a beoltott és a be nem oltott emberek mit tehetnek beltéren és szabadtéren, maszkot viselve és maszk nélkül. Eszerint például mostantól azoknak,  akik a védettséghez szükséges összes oltást megkapták, nem kell maszkot viselniük kisebb, szabadtéri összejöveteleken, még akkor sem, ha be nem oltott emberek közé vegyülnek.

Az új szabályok ugyanakkor arról is rendelkeznek, hogy a beoltott embereknek is maszkot kell viselniük, ha zsúfolt nyilvános térben, zárt nyilvános helyiségekben – például bevásárlóközpontokban, imaházakban – vagy akár kisebb beltéri összejöveteleken beoltott és be nem oltott emberekkel találkoznak.

A CDC legfrissebb adatai szerint a 332,6 millió lakosú Egyesült Államokban csütörtök reggelig 237.360.493 adag új típusú koronavírus elleni vakcinát adtak be. 143.793.565 ember kapott legalább egy oltást és 99.668.945-en már a védettséghez szükséges összes adag szérumot megkapták.

Forrás: MTI / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »

Piaci körkép: eltűnt az infláció miatti aggodalom

A DAX egy masszív fordulatot mutatott be tegnap, az index a délelőtt folyamán közel 2%-os mínuszban is járt, de vissza tudott kapaszkodni és zárásra már 1% körüli nyereséget ért el. A Volkswagen bejelentette, hogy áprilisban csoportszinten 75,2%-kal nőtt az autóátadások száma a tavalyi évhez képest.

Read More »