Normalizálódni látszik a román koalíciós válság

Az egészségügyi minisztérium államtitkárát, Ioana Miahaila endokrinológus főorvost jelölte egészségügyi miniszternek szerdán Florin Citu román miniszterelnök, ezzel lezárult a korábbi tárcavezető, Vlad Voiculescu leváltása miatt több mint egy hete kezdődött kormánykoalíciós válság.

Mihailat a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) illetve a Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) fúziójából létrejött USR PLUS javasolta a posztra.

Az USR PLUS múlt kedden bejelentette, hogy megvonja a bizalmat Florin Citu liberális miniszterelnöktől, miután a kormányfő hozzájárulásuk nélkül váltotta le a pártszövetség által jelölt, a kormánykoalíciót kínos helyzetek sorozatába keverő Voiculescut.

Miután saját pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a bukaresti kormányban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is kiállt Citu mellett, az USR PLUS a többfordulós válságtanácskozás után kedden elfogadta, hogy Citu maradjon a miniszterelnök és megelégedett azzal, hogy kormánykoalíció szerződéskiegészítéssel pontosította együttműködésük szabályait, elkerülendő a hasonló konfliktusok megismétlődését.

Klaus Iohannis államfő, aki nem lépett a nyilvánosság elé a koalíciós válság idején és arra sem vállalkozott, hogy közvetítsen a vitázó koalíciós pártok között, szerdán egy mobil oltópont avatásán újságírói kérdésre válaszolva helyes döntésnek nevezte Voiculescu leváltását. Az elnök szerint a szerdai – áldozatok nélküli – újabb kórháztűz is arra figyelmeztet, hogy az egészségügyben reformra, a kórházak korszerűsítésére, biztonságosabbá tételére van szükség.

A Nagyváradon férjével közösen magánklinikát vezető Mihaila 2018 óta vállalt aktív politikai szerepet, a PLUS Bihar megyei szervezetét vezette és tavaly ősszel az USR PLUS nagyváradi polgármester-jelöltje volt, de a voksok alig 3 százalékát szerezte meg. Az egészségügyi tárcához néhány hónapja kinevezett tisztségviselő eddig a külföldi támogatással megvalósuló beruházásokért, a regionális kórházak építését célzó projektekért, és az egészségügyi rendszer digitalizálásáért felelt.

A koronavírus-járvány kezdete óta Mihaila már a negyedik miniszter lesz a román egészségügyi tárca élén, aki a tervek szerint szerda este teszi le a hivatali esküt az elnöki hivatalban.

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »