Ausztria is feltételes szerződést kötött az orosz vakcinára

Ausztria egymillió adag Szputnyik V vakcina vásárlásáról döntött, mindazonáltal az orosz vakcinával történő oltás csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye után kezdődhet meg – jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfőn.

A kancelláriahivatal közlése szerint a Szputnyik V-t már több, mint ötven országban engedélyezték, és bíznak abban, hogy az EMA is mielőbb jóváhagyja annak európai uniós használatát, hiszen minden egyes plusz vakcina emberéleteket és munkahelyeket ment meg, valamint elősegíti a normális élethez való visszatérést. Hasonlóan Ausztriához, Németország is az EMA engedélyéhez kötötte az orosz vakcinára szóló vásárlási szerződés megkötését, erről Jens Spahn német egészségügyi miniszter még április elején beszélt.

A hétfőn hivatalba lépett új osztrák egészségügyi miniszter, Wolfgang Mückstein is állást foglalt ebben a témában, a Szputnyik V-t jónak nevezte, és megerősítette, Ausztria csak az EMA engedélye után kezdi el vele az oltást.

Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjával töltött fecskendők Gyulán, a Pándy Kálmán kórház oltópontján 2021. április 18-án.
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Ausztriában átlépte a két és fél milliót a beadott oltások száma, ez azt jelenti, hogy az oltható lakosság több, mint 20 százaléka már megkapta az első vakcinát. Hamarosan befejezik a 65 éven felüliek immunizálását, és elkezdődhet az 50 és 65 év közöttiek oltása. Ezzel párhuzamosan a vírusfertőzésnek leginkább kitett foglalkozási ágak dolgozóinak, a rendőröknek és a pedagógusoknak az oltása is lendületet vett.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2117 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 595 540 pozitív esetet regisztráltak, az aktív fertőzöttek száma jelenleg 28.151, azaz a teljes lakosság 0,31%-a koronavírusos – ez az adat Magyarországon még mindig 2,80%.

A kórházban ápoltak száma jelenleg 2100, az intenzív kezelésre szorulók 570-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 24-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 9922-re emelkedett, az 1 millió lakosra vetített halálozások száma 1097.

Forrás: MTI / Worldometers 

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »