Autókban és otthonokban is oltanak már

Megnyílt Franciaországban kedden a koronavírus elleni első autós oltóhely: a déli Montpellier egyik elővárosban az előzetes bejelentkezés alapján érkező autósoknak az oltás idejére sem kell kiszállniuk a gépkocsijukból.

A Saint-Jean-de-Védas településen kialakított központban naponta száz embert tudnak beoltani. „Az ötletgazda a helyi Saint-Jean klinika, amely a prefektúrának és a regionális egészségügyi hatóságnak néhány héttel ezelőtt javasolta a kísérlet elindítását” – mondta Alexandre Pascal, az egészségügyi hatóság részéről az AFP hírügynökségnek. Hozzátette, hogy az újfajta lehetőséget egyelőre kiegészítésnek tekintik a klinikán januárban megnyitott hagyományos nagy oltóközpont mellett, és a lehetőségei is „szerények”.

A magánklinika tavaly költözött ki Montpellier belvárosából a szomszédos településre, ahol az A9-es autópálya mentén egy parkolóval is rendelkezik. Itt alakították ki az autós oltóhelyet. Az oltásra előzetesen regisztrált autósok a hagyományos oltóközpontokban megszokott eljárást követnek: a parkolóba érkezésük után az illetékesek ellenőrzik a személyazonosságukat, majd ki kell tölteniük egy kérdőívet, ha szükséges, orvossal konzultálnak, majd egy orvos vagy egy ápoló beadja nekik az oltást.

A prioritást élvező foglalkozási ágakban dolgozókon kívül a legalább 18 éves krónikus betegek és minden legalább 55 éves kérheti az oltást.

Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint kedd estig a teljes lakosság 17, a felnőtt lakosság 21,6 százaléka, azaz több mint 11,3 millió francia kapta meg az első vakcinadózist, és 4 millióan, a teljes lakosság 6, a felnőtt lakosság 7,7 százaléka mindkét adagot.

Moszkvában megkezdték a házi védőoltást

Megkezdődött a mozgásukban korlátozott moszkvai lakosok otthonukban történő beoltása – közölte Marija Rakova polgármester-helyettes kedden újságírókkal. Rakova közölte, hogy a kísérleti jelleggel elkezdett eljárásra 120 ezer embernek lehet szüksége. Közölte, hogy a védőoltás házi beadásához minden közgazdasági kerületben 66, szakképzett orvosokból és ápolókból álló brigádot hoztak létre.

A vakcinát mínusz 18 fokon, különleges gyógyszerészeti termikus tartályban szállítják. Az oltásra nem kell külön jelentkezni, az érintettekről a szociális ellátószolgálat értesíti a kórházakat.

Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagokat menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója kedden újságíróknak kijelentette, hogy hamarosan megkezdődik a Szputnyik V szerbiai, olaszországi és iráni gyártása, és a kibocsátás Fehéroroszországban és Kazahsztánban „gyakorlatilag már folyik”. Közölte, hogy Indiában, ahol kedden hagyták jóvá az oltóanyag alkalmazását, öt cégnél nyárra havi 50 millió adagra futhat fel a termelés. Mint mondta, az RFPI 10 országban 20 vállalattal szerződött le a gyártásra.

Az orosz operatív törzs által kedden közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8173-mal 4 657 883-ra emelkedett. A napi növekmény 0,18 százalék, az új esetek 12,8 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 272 506-ra csökkent, a halálos áldozatoké 338-cal 103 601-re, a felépülteké pedig 9611-gyel 4 281 776-ra emelkedett.

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »