A NATO-val közös hadgyakorlatra készül Ukrajna

Az ukrán hadsereg néhány hónapon belül a NATO csapataival közös hadgyakorlatra készül Ukrajnában, ami tovább élesítheti Oroszország és Ukrajna szembenállását. Moszkva máris jelezte, hogy nem örülne egy ilyen lépésnek.

Ukrajna immár hetedik éve – a Krím-félsziget Oroszország általi annektálása óta – viharos viszonyt tart fenn Oroszországgal, a “területi vita” ráadásul nem  csak a már elcsatolt félszigetre korlátozódik, hanem Ukrajna keleti megyéit is érinti, ahol évek óta kisebb-nagyobb intenzitással folynak a harcok az oroszok által támogatott szakadárok és az ukrán kormányerők között. Kijev becslése szerint 2014 óta már mintegy 14 ezer ember veszítette életét a konfliktus következtében.

A valós harcokon túl pedig az oroszok egyéb eszközökkel is gyengíteni kívánják Ukrajna egységét, 2017-ben például Vlagyimir Putyin egy olyan rendeletet írt alá, mely legitimizálja az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok hatóságai által kiállított okiratokat, amivel a területek lakói szabadon utazhatnak Oroszország területére, munkát vállalhatnak és tanulhatnak is ott.

  • Előzmények:

Az utóbbi napokban azonban ismét a háború hagyományos eszközei kerültek előtérbe, kiújultak a harcok a keleti megyékben, Oroszország pedig egyre több katonai egységet vezényelt az ukrán határ térségéhez és a Krím-félszigetre. Az orosz katonai mozgósítás most már a NATO figyelmét is felkeltette, csütörtökön aggodalmakat fogalmaztak meg az Ukrajna keleti részének közelébe vezényelt orosz csapatok miatt.

Oroszország a közelgő “Nyugat 2021” elnevezésű hadgyakorlat leple alatt komoly haderőt csoportosított át az ukrán határ közelébe, a brjanszki és a voronyezsi területekre, valamint az általa megszállt Krím félszigetre és a Donyec-medencei területekre is.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál sajtóértesülésekre hivatkozva közölte, hogy emiatt az Egyesült Államok fegyveres erőinek európai parancsnoksága a legmagasabb készültségi szintet rendelte el csapatainál.

A Kreml erre válaszul pénteken közölte, hogy bárminemű NATO-mozgósítás Ukrajna térségében a feszültség további növekedéséhez vezetne és arra kényszerítené Moszkvát, hogy lépéseket tegyen saját biztonságának biztosítása érdekében.

Szombaton pedig az ukrán katonai vezetés jelentkezett új információkkal, közölték: a pár hónapon belül megtartandó hadgyakorlatokon több mint 1000 fős katonai személyzet venne részt legalább öt NATO-tagállam képviseletében.

Az ukrán katonai hírszerzés szintén a napokban hozta nyilvánosságra, hogy az általa szerzett értesülések szerint Oroszország a konfliktus kiterjesztésére készül Ukrajna egyéb területeire, az indok pedig az Ukrajnában élő orosz-ukrán kettős állampolgársággal rendelkezők védelme lesz.

Állítólag az oroszbarát sajtót és az orosz külképviseleteket már felkészítették arra, miként tálalják majd az “ellenséges ukrán csapatokról és a békefenntartó orosz akciókról” szóló híreket.

Forrás: CNN / Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Még mindig a Fed döntéseit emésztik a piacok

Pici elmozdulásokkal, vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék pénteken. Nem várható olyan adat vagy esemény, amely új irányt diktálhatna a piacoknak, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hangnemének szigorodása meglepetést okozott a hét második felében.

Read More »