Az oltásellenességet tanulmányozza a Facebook

A Facebook a kulisszák mögött végzi az amerikai felhasználók vakcinákkal kapcsolatos kételyeinek nagyszabású tanulmányát. Ez egy óriási projekt, amely a szoftvereken keresztül próbál meg betekintést nyerni amerikaiak millióinak orvosi hozzáállásába – derült ki a The Washington Post által megszerzett dokumentumokból.

A Washington Post által elsőként közölt tanulmány alátámasztja a kutatók egy régi vitatárgyát, mégpedig azt, hogy az echo chamber-effektus miként erősítheti fel a social media közösségeinek bizonyos meggyőződéseit. Illetve azt is bemutatja, hogy a Facebook által tiltott, de még megmaradt oltásokról szóló posztok hozzájárulnak az oltásokkal szembeni bizonytalansághoz.

A tanulmányt felvázoló dokumentumot – amelyet még nem hoztak nyilvánosságra – a Washington Post szerezte meg. A Facebook kutatói a felhasználókat, csoportokat és oldalakat 638 „populációs szegmensre” osztották és tanulmányozták az „oltással kapcsolatos hozzáállásukat” – írja a Post.

A dokumentum nem tartalmazta, hogy a Facebook hogyan határozta meg szegmenseket vagy csoportosította a közösségeket, de megjegyezte, minden szegmens akár 3 millió embert is tartalmazhat. A hatalmas tanulmány azt is hangsúlyozza, hogy mennyi információ nyerhető ki a Facebook felhasználói adatbázisából, és hogy a vállalat hogyan használja ezt az adatsort a közegészségügyi eredmények vizsgálatára.

A The Post arról számolt be, hogy a tanulmány megtalálta azt a populációs szegmenst, amelynél a vakcinával kapcsolatos kételyek gyakorisága a legmagasabb, és csupán 111 felhasználó volt felelős a szegmensben megjelölt összes tartalom feléért. Azt is kimutatta, hogy a megjelölt 638 populációs szegmensből mindössze 10 tartalmazta a platform oltóanyag-kételyekkel kapcsolatos tartalmainak 50% -át.

A Facebook oltási tétovázással kapcsolatos kutatása a járvány közegészségügyi kampányainak támogatására irányuló folyamatos erőfeszítésének része és ez egyike a Facebook által végzett számos tanulmánynak – mondta Dani Lever szóvivő.

„Rendszeresen tanulmányozunk olyan dolgokat, mint például a szavazás, az elfogultság, a gyűlöletbeszéd, a meztelenség és a Covid – hogy megismerjük a kialakulóban lévő trendeket, hogy felépítsük, finomítsuk és mérhessük termékeinket” – nyilatkozta Lever.

Eközben a Facebook az elmúlt évben több, mint 60 globális egészségügyi szakértővel került kapcsolatba, hogy pontos információkat nyújtson a Covid-19-ről. 2020 decemberében a közösségi platform bejelentette, hogy betiltja az oltásokkal kapcsolatos minden félretájékoztatást, felfüggeszti a szabályokat megszegő felhasználókat és végül teljesen kitiltja őket, amennyiben továbbra is megsértik az irányelveket.

A Facebook fenti kezdeményezése a legújabb egy egész sor tanulmányból, amely bemutatja azt a túlméretezett hatást, amelyet néhány szereplő gyakorolhat az online információs ökoszisztémára.

QAnon

Az Election Integrity Project egy másik olyan tanulmány, amely megállapította, hogy a közösségi médiában tevékenykedő jobboldali „szuperterjesztők” voltak felelősek a választási félretájékoztatások nagy részéért a Capitolium támadása előtt. Ebben a jelentésben a szakértők számos ajánlást is felvázoltak, ideértve a „szuperterjesztő” fiókok teljes eltávolítását.

A Facebook-tanulmány rávilágított arra, hogy jelentős átfedés lehet az oltásellenes magatartást mutató Facebook-felhasználók és a QAnon támogatói között. Az átfedés a QAnon emelkedésének egy másik hosszú távú hatását mutatja, amely szintén a Capitolium januári felkeléséhez kötődött. Sok szélsőjobboldali szereplő, köztük a QAnon hívei, megértik, hogyan lehet a közösségi média algoritmusait manipulálni a szélesebb közönség elérése érdekében – mondta Sophie Bjork-James, a Vanderbilt Egyetem antropológia professzora, aki a fehér nacionalista mozgalmat kutatja az Államokban.

„A QAnon ma már közegészségügyi veszélyt jelent” – mondta Bjork-James. „Az elmúlt évben a QAnon széles körben elterjedt az online oltásellenes közösségekben és tágabb értelemben az alternatív egészségügyi közösségekben. A Facebook-tanulmány azt mutatja, hogy valószínűleg még egy ideig szembesülünk ennek következményeivel.”

  • Kapcsolódó:

Forrás: The Guardian / Washington Post

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »