Kína nem csak látogatóba menne a Holdra

Amikor Kína felépíti a Holdon kutatóbázisát, az űrhajósaik hosszabb ideig a bázison fognak maradni, hogy tudományos kutatásokat végezzenek – jelentette vasárnap a kínai állami média.

Kína ebben az évtizedben egy sor legénység nélküli missziót tervez a Holdon, többek között egy automatizált bázist állítanának fel, hogy onnan indítsanak felfedezőutakat a Hold déli pólusához, még a személyzettel induló missziók előtt.

“Ha a kutatóbázis-projekt sikeres lesz, Kína nem áll majd távol attól, hogy űrhajósokat küldjön a Holdra.” – nyilatkozta Wu Weiren, Kína Holdprogramjának főtervezője. Wu azt is hozzátette: “Az amerikai űrhajósokkal szemben, akik csak tíz órát tölthettek a Holdon, a kínai asztronauták hosszabb ideig fognak ott maradni”.

Kína és Oroszország múlt héten írt alá megállapodást egy nemzetközi holdkutató-állomás létrehozásáról, a projekt bejelentése Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz és Csang Ko-csien, a Kínai Nemzeti Űrhivatal vezetőjének videokonferenciáján történt meg. A Roszkoszmosz közleménye szerint a dokumentumot a két ország közötti űrkutatási egyezmény alapján készítették elő.

  • Külön utakon

A Roszkoszmosz január 25-én közölte, hogy kilép a Gateway elnevezésű amerikai holdkutatási projektből, mivel meglátása szerint ezen belül az együttműködés nem az egyenlőség elvei szerint alakul, de kész a szakmai párbeszéd folytatására az Egyesült Államokkal.

„Amit a NASA most a Holdon akar megvalósítani, az egy amerikai projekt, külső partnerek korlátozott részvételével. Számunkra ez nem érdekes” – írta akkor Rogozin, egyúttal a Nemzetközi Űrállomás üzemeltetésének keretei között való nemzetközi együttműködés alapelveit ajánlva az amerikai űrkutatási ügynökség figyelmébe. Rogozin emlékeztetett rá, hogy Oroszországnak saját, idén induló holdkutatási programja van, és 2028-tól űrhajósokkal induló Hold-programot tervez.

https://www.instagram.com/p/CMYDAJWnSMf/

Kína az utóbbi években több sikeres missziót is végrehajtott a Holdon, tavaly kőzetmintákat is sikerült visszahozniuk a Földre – 1976 óta ilyet egyik nemzet sem tett – ugyanakkor a technológia és a tapasztalatok terén még le van maradva az Egyesült Államoktól. Kína egyelőre nem rendelkezik olyan rakétahajtóművekkel, melyekkel űrhajósokat tudnának a Holdra juttatni, de 2021 és 2025 között áttörést szeretnének elérni ezen a téren.

A NASA a tervek szerint 2024-ben küldene újra űrhajósokat a Hold felszínére az Artemis program keretében – az utolsó amerikai holdraszállás még 1972-ben történt.

Forrás: Reuters / MTI / CNBC

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »