Nem sokat változott Japán energiaellátása Fukusima óta

A tíz évvel ezelőtt Fukusimában bekövetkezett atomkatasztrófa után a közvélemény elfordult az atomenergiától, de Japán nem tudta megreformálni az ország energiaellátását.

Az alábbi grafikonon látható, hogyan változott a japán energiamix az elmúlt tíz évben. Az atomenergia időlegesen kiesett, de a hiányzó energiamennyiséget leginkább fosszilis energiahordozókkal pótolták, a megújulók aránya nem tudott érdemben növekedni. Az utóbbi években pedig az atomenergia újra megjelent és tavaly már az összes energia 6%-át adta.

Igaz, ma mindössze 9 reaktor működik a Japánban található 54-ből, de a karbonsemlegesség 2050-re kitűzött elérése érdekében várhatóan lesz még olyan nukleáris erőmű, amit visszakapcsolnak.

Az Economist hosszabb elemzése Fukusima múltjáról és jövőjéről angol nyelven itt elérhető.

 

Friss hírek

Piaci körkép: a gyenge BMI adatok után esik a DAX

Jellemzően lefelé tartanak a főbb európai tőzsdemutatók szerdán, a piac a vártnál gyengébb európai BMI-adatokat próbálja feldolgozni. A délután folyamán az amerikai munkaerőpiaci jelentés (ADP) került fókuszba, illetve a szeptemberi szolgáltatóipari beszerzési menedzser index érkezik a tengerentúlon is.

Read More »