Nem sokat változott Japán energiaellátása Fukusima óta

A tíz évvel ezelőtt Fukusimában bekövetkezett atomkatasztrófa után a közvélemény elfordult az atomenergiától, de Japán nem tudta megreformálni az ország energiaellátását.

Az alábbi grafikonon látható, hogyan változott a japán energiamix az elmúlt tíz évben. Az atomenergia időlegesen kiesett, de a hiányzó energiamennyiséget leginkább fosszilis energiahordozókkal pótolták, a megújulók aránya nem tudott érdemben növekedni. Az utóbbi években pedig az atomenergia újra megjelent és tavaly már az összes energia 6%-át adta.

Igaz, ma mindössze 9 reaktor működik a Japánban található 54-ből, de a karbonsemlegesség 2050-re kitűzött elérése érdekében várhatóan lesz még olyan nukleáris erőmű, amit visszakapcsolnak.

Az Economist hosszabb elemzése Fukusima múltjáról és jövőjéről angol nyelven itt elérhető.

 

Friss hírek

Új elnöke lett a vezető román kormánypártnak

Florin Citu kormányfőt választotta a következő négy évre elnökévé szombaton a román kormány vezető erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL). A feszült légkörű tisztújításon Citu 2878 szavazatot, ellenfele, a pártot négy éve vezető Ludovic Orban képviselőházi elnök 1898 voksot kapott.

Read More »

30 nap haladékot kapott az Evergrande

A 305 milliárd dolláros hiteltartozást felhalmozott Evergrande csütörtökön elmulasztotta egyik dollárkötvénye kamatainak kifizetését, ezzel közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz. A nemfizetés napjától 30 napos türelmi időszak indult, ha ez alatt nincs megoldás, jöhet a csőd. 

Read More »