Nem sokat változott Japán energiaellátása Fukusima óta

A tíz évvel ezelőtt Fukusimában bekövetkezett atomkatasztrófa után a közvélemény elfordult az atomenergiától, de Japán nem tudta megreformálni az ország energiaellátását.

Az alábbi grafikonon látható, hogyan változott a japán energiamix az elmúlt tíz évben. Az atomenergia időlegesen kiesett, de a hiányzó energiamennyiséget leginkább fosszilis energiahordozókkal pótolták, a megújulók aránya nem tudott érdemben növekedni. Az utóbbi években pedig az atomenergia újra megjelent és tavaly már az összes energia 6%-át adta.

https://www.instagram.com/p/CMST2fFF-gi/

Igaz, ma mindössze 9 reaktor működik a Japánban található 54-ből, de a karbonsemlegesség 2050-re kitűzött elérése érdekében várhatóan lesz még olyan nukleáris erőmű, amit visszakapcsolnak.

Az Economist hosszabb elemzése Fukusima múltjáról és jövőjéről angol nyelven itt elérhető.

 

Friss hírek

50 forint lesz a visszaváltható palackok és fémdobozok betétdíja

A tervek szerint kötelező átvételt írnak elő a 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező élelmiszer-értékesítőknek, forgalmazóknak az ezer főnél nagyobb népességű településeken. A visszaváltási díj 50 forint lesz az egyszeri felhasználásra alkalmas csomagolások, és a gyártók által meghatározott összegű a többször használható csomagolások esetében.

Read More »

Az EU a magyarok és a lengyelek nélkül is továbbviszi a migrációs paktumot

Nancy Faeser német belügyminiszter megerősítette, hogy a Tanácsban politikai megállapodás született csütörtökön az úgynevezett válságrendeletről. Magyarország és Lengyelország jelezte, hogy nem áll mellé, rajtuk kívül más állam nem nyilvánított negatív véleményt. Ebben a tekintetben feltételezzük, hogy ez a politikai megállapodás érvényes. - jelentette ki.

Read More »