A Nestlé is „bezöldül”

A Nestlé 3,2 milliárd svájci frankot fordít az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésére a következő öt évben, ebből 1,2 milliárd svájci frankkal támogatja a talajmegújító mezőgazdaságot – közölte az élelmiszeripari vállalat kedden. Tájékoztatásuk szerint a cég a 2050-re vállalt nettó zéró kibocsátás elérése érdekében 2030-ra felére csökkenti karbonkibocsátását.

A Nestlé svájci központja, kép forrása: Nestlé

A tervek szerint 2025-re a Nestlé mind a 800 gyártóegysége a világon 100 százalékig megújuló forrásból származó villamos energiát fog használni. A vállalat mindhárom magyarországi gyárában már 2017 óta kizárólag megújuló forrásokból származó áramot használ, és egyik gyárból sem kerül ipari hulladék hulladéklerakóba. A gyárak működése során keletkező hulladékot ehelyett anyagában vagy energiaként hasznosítják újra.

A közlemény szerint a cég kizárólag fenntarthatóbb csomagolóanyagokkal érheti el a 2050-es nettó zéró célkitűzését. Ehhez az újrahasznosított anyagok nagyobb arányú felhasználására, több újrahasználható csomagolóanyag fejlesztésére, vagy akár bizonyos csomagolóanyag-típusok teljes elhagyására van szükség.

Franciaországban és Svájcban a Nestlé újratölthető és újrafelhasználható csomagolások alkalmazását teszteli, amelyek hozzájárulnak ahhoz is, hogy 2025-re a vállalat 30 százalékkal kevesebb újonnan gyártott műanyagot használjon csomagolóanyagai gyártásához.

A magyarországi Nestlé gyárak is jelentősen előmozdítják a vállalás teljesítését. Az új megoldásoknak köszönhetően a diósgyőri, üreges csokoládéfigurákat gyártó üzemben 2020-ban csaknem 70 tonnával csökkent a csomagolásokhoz felhasznált műanyag mennyisége. Emellett valamennyi itt használt csomagolóanyag újrahasznosításra kész. A Nestlé szerencsi gyárában is egyre több újrahasznosításra kész csomagolású termék készül, például a Nesquik all natural kakaópor, amelynek papírcsomagolása számos európai országban újrafeldolgozható.

Változások a mezőgazdasági ágazatban is

A Nestlé globális szén-dioxid-kibocsátásának több mint kétharmada a felhasznált mezőgazdasági termények előállításából ered. A vállalat világszerte közvetlenül 500 ezer termelőtől, szerződött beszállítókon keresztül pedig 4,5 millió gazdától vásárol nyersanyagokat. Magyarországon a Nestlé Hungária búzát, kukoricát és más gabonaipari termékeket, illetve cukrot, húsipari alapanyagot vásárol, közvetlenül magyar gazdáktól és vállalatoktól.

A mezőgazdaságból származó üvegházhatású gázkibocsátás mérsékléséért a vállalat a beszállítóival együttműködve alakítja át az élelmiszertermelést, az intenzív talajművelési módszereket a természetre nézve is előnyös és a gazdáknak is megfelelő, magasabb bevételt jelentő regeneratív mezőgazdasági gyakorlatokra váltja. Emellett kiemelt figyelmet fordítanak a talajegészség megőrzésére, a zéró karbonkibocsátású tejgazdaságokra, valamint a fenntartható forrásból származó kakaó és kávé beszerzésére is.

A vállalat öt éven belül alapvető nyersanyagai 20 százalékát, 2030-ra pedig 50 százalékát talajmegújító gazdasági gyakorlatokat folytató gazdaságokból fogja beszerezni – közölték.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »