Nem biztos, hogy jó ötlet a vakcinaútlevél

A kormányok és a fejlesztők világszerte vizsgálják az ún. „vakcinaútlevelek” alkalmazását, amelynek célja a gazdaság újbóli fellendítése lenne – az ötlet azonban egyesek szerint többet árt, mint használ.

A vakcinaútlevél arra szolgálna, hogy egyszerűen azonosíthassák azokat, akik már megkapták az oltást, ezáltal pedig védettek a koronavírussal szemben. A különféle technológiák fejlesztői szerint azonban az ilyen eszközök használata következtében előfordulhat, hogy egész csoportok kizárásra kerülnek a „társadalmi részvételből”, ezért arra ösztönzik a törvényhozókat, hogy gondolják át komolyan, milyen módon akarják bevezetni.

A turizmus és a szórakoztatóipar, amelyeknek nagyon nehéz volt megoldani – ha egyáltalán sikerült -, hogy nyereségesen működjenek a korlátozások közepette, különösen érdekeltek abban, hogy gyorsan ellenőrizni tudják, ki védett a vírussal szemben, ezért szorgalmazzák az útlevelek alkalmazását.

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnál (NHS) már tesztelik a biometrikával foglalkozó iProov, illetve a Mvine kiberbiztonsági cég által fejlesztett vakcinaútleveleket, miután nemrégiben megkapták a szükséges kormányzati finanszírozást.

Az iProov alapítója és vezérigazgatója, Andrew Bud úgy véli, hogy az ilyen eszközöknek valójában csak két információra van szükségük: be van-e oltva a delikvens, illetve hogy néz ki. „Elég az arcot párosítani az oltási státusszal, nem is kell tudni, hogy konkrétan kiről van szó” – magyarázta.

Valamilyen megoldás igenis kell

„Meg kell vizsgálnunk, hogyan térhetünk vissza a normális kerékvágásba” – fogalmazott Sacha Lord ipari tanácsadó, a Parklife zenei fesztivál társalapítója, hozzátéve, hogy bár voltak kísérletek távolságtartással megrendezett koncertekre és egyéb rendezvényekre, ezek „pénzügyileg nem voltak életképesek”.

„Nem gondolom, hogy kötelezővé kellene tennünk a vakcinaútlevelet, hagynunk kell az embereknek választási lehetőséget. Ugyanakkor ha belépéskor nincs nálad a védettséget igazoló okirat, más lehetőséget is fel tudunk kínálni” – fejtette ki Lord, utalva a gyorstesztek alkalmazására.

Andrew Bud ezzel kapcsolatban még elmondta: „Úgy gondolom, hogy bár az oltottsági igazolványok bevezetése tényleg hatalmas társadalmi és politikai kérdéseket vet fel – például a fiatalok lényegesen később kapják meg az oltást -, a mi feladatunk, hogy biztosítsuk a technológiai hátteret a vakcinaútlevelek lehetővé tételéhez. Nem nekünk kell megítélnünk, hogy jó ötlet-e vagy sem.”

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek