Az űripar a járvány ellenére szárnyal

Tavaly rekordösszeget értek el az űrcégekbe történő magánbefektetések, dacolva az ipar azon félelmével, hogy a koronavírus-járvány jelentősen visszaveti az elmúlt évtized lendületét – derült ki a Space Capital hétfői jelentéséből.

„Mivel a negyedik negyedévben újabb 2,9 milliárd dollárt fektettek be, 2020 rekordév volt az űrinfrastruktúrával foglalkozó vállalatok számára, a befektetések összértéke ugyanis elérte a 8,9 milliárd dollárt; mindezt annak ellenére, hogy arra számítottunk, a világjárvány jelentős károkat okoz az iparágnak” – fogalmaz a jelentés.

A Space Capital negyedéves jelentése három technológiai „rétegre” osztja az ipari beruházásokat, kezdve az űrinfrastruktúrával, amelyet sokan lényegében az olyan űrvállalatokkal azonosítanak, amelyek rakétákat és műholdakat építenek – ilyen például a SpaceX és a Blue Origin.

2020-ban a rekordbefektetés mellett 24 kilépés is történt az ágazatban, amelyek során a befektetők 7,9 milliárd dollár értékű felszámolást végeztek. Kilépés akkor következik be, amikor a vállalat tulajdonosa vagy befektetője eladhatja a céget egy külső félnek.

„Az elmúlt évtizedben az űrinfrastruktúra-cégekkel kapcsolatos kilépések szinte mindegyike akvizíció formájában történt. Az alacsony kamatkörnyezet hátszélként működött az egyesülési és felvásárlási tevékenységek során, és 2020 e tekintetben is rekordot hozott” – áll a dokumentumban.

A másik két „réteg” az alkalmazás és a disztribúció – előbbi olyan űrszolgáltatásokat tartalmaz, mint például az űrturizmus vagy a navigáció, utóbbi pedig az űrhálózatokhoz kapcsolódó földi technológiákat képviseli -, ezek 2020-ban 15,9 milliárd, illetve 800 millió dollárt hoztak a konyhára.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Friss hírek