Több halálesetet okozhat a koronavírus brit mutációja

Boris Johnson pénteken közölte: találtak némi bizonyítékot arra, hogy az új brit vírusmutáció nem csak fertőzőképesebb, de veszélyesebb és halálosabb is a korábbi változatoknál.

A megállapítás egyelőre előzetes jellegű, a vizsgálatok még tartanak. Johnson egyben azt is hozzátette, hogy a vizsgálatok szerint a Pfizer-BioNTech és az AstraZeneca-Oxfordi Egyetem által fejlesztett oltások védelmet nyújtanak az új vírustörzs ellen is.

A B.1.1.7. nevű variánst először szeptemberben azonosították Londonban és Dél-Kelet Angliában, de azóta már 44 országan felbukkant, köztük az Egyesült Államokban, ahol 12 államból jelentettek ilyen eseteket. Múlt héten az amerikai CDC arra figyelmeztetett, hogy a brit variáns igen gyorsan terjed és márciusra domináns változattá válhat az országban.

Borsi Johnson mellett pénteken még Patrick Vallance, az Egyesült Királyság tudományos főtanácsadója szólalt fel, és elmondta, hogy a korai bizonyítékok arra utalnak, hogy az új vírusvariánssal fertőzöttek fokozott veszélynek vannak kitéve. Példája szerint, ha 60 éves férfi betegeket veszünk alapul, akkor a korábbi vírussal 1000 fertőzöttre mintegy 10 haláleset jutott, az új variánssal ez a szám már inkább 13-14 lehet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Friss hírek