Az USA feketelistára tette a Xiaomi-t

Az Egyesült Államok csütörtökön a Xiaomi technológiai válallatot is felvette az állítólagos kínai hadiipari cégek tilalmi listájára. A vállalat részvénye ennek következtében több mint 10 százalékot veszített a hongkongi jegyzésben – írja a Reuters.

Kép forrása: Google

A Trump-kormány a Xiaomi mellett nyolc másik kínai céget is felvett a fent említett feketelistára. A vállalatokra új befektetési tilalom vonatkozik, amely arra kényszeríti az amerikai befektetőket, hogy 2021. november 11-ig eladják részesedésüket a feketelistán szereplő cégekben.

A bővülő feketelista Donald Trump azon ígéretének része, miszerint hivatalban töltött utolsó napjaiban megerősíti a Kínával szembeni kemény fellépést.

A Xiaomi tagadja a hadiipari érdekeltséget

A Xiaomi pénteken közölte, hogy semmilyen kapcsolatban nem áll a kínai hadsereggel, kijelentve, hogy a vállalat „kizárólag polgári és kereskedelmi célú termékeket és szolgáltatásokat nyújt”.

Mint hozzátették, a társaság „megteszi a megfelelő lépéseket a saját és a részvényesei védelme érdekében”.

Nem új keletű dolog, hogy a Trump-adminisztráció kínai tech-cégeket próbál ellehetetleníteni: az USA korábban nemzetbiztonsági fenyegetettségre hivatkozva szigorúan korlátozta a Huawei amerikai vállalatokkal fennálló üzleti kapcsolatait, sőt mi több, Washington ugyanilyen megfontolásból szövetségeseit is folyamatosan erre ösztökéli.

Forrás: Reuters / CNBC / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »