Írországban teljesen elszabadult a járvány

Az elmúlt héten Írországban volt a legmagasabb a fertőzöttség mértéke a világon – írja a CNN az Our World in Data című online tudományos publikáció adataira hivatkozva.

Amikor az ír vezetés decemberben feloldotta a szigorú hathetes zárlatot, Európában itt volt az egyik legalacsonyabb a Covid-19 esetek száma. Azóta a helyzet drámai módon romlott, ugyanis a január 10-ével zárult héten Írország egymillió emberre vetítve 1 323 koronavírusos megfertőződést jelentett, s a statisztikák szerint ez több, mint amit bármely más országban mértek ugyanebben az időszakban.

„Mindeddig nem tapasztaltuk a betegség ilyen szintű, riasztó mértékű terjedését” – figyelmeztetett Philip Nolan professzor, az ír Nemzeti Közegészségügyi Vészhelyzeti Csoport (National Public Health Emergency Team – NPHET) tagja. „Jelenleg a napi új megbetegedések és kórházi esetek számának olyan szintű megugrását látjuk, amelyeket karácsony előtt elképzelni sem tudtunk” – tette hozzá.

Hol ment félre a dolog?

Nos, jelen pillanatban az ír orvosszakértők, a politikusok és lényegében mindenki ezen vitatkozik.

Micheál Martin, a miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint a vírus szezonalitása, a fertőzőképesebb brit változat jelenléte, valamint az ünnepek alatt keveredő háztartások egyaránt hozzájárultak a járvány elszabadulásához.

Írország december 4-én bizonyos korlátozásokkal újranyitotta a vendéglátást és más szektorokat. A szóvivő ezt a döntést védve elmondta, hogy az érintett ágazatok „nagyrészt” betartották a közegészségügyi intézkedéseket, és a fertőzés előfordulása „viszonylag alacsony” volt a vendéglátásban, a kiskereskedelemben és az építőiparban.

A brit variáns, amelyet Írországban először karácsonykor fedeztek fel, „nagyon jelentős hatással volt az esetszámok növekedésére, hiszen ki is derült róla, hogy akár 70 százalékkal jobban fertőz, mint az eredeti vírus” – tette hozzá a szóvivő. Mint a hét elején közölték, az írországi megbetegedések 40 százalékáért már ez a változat felelős.

A dolgokat aztán súlyosbította, hogy az írek – más európai országoktól eltérően – karácsony előtt nem szigorítottak, hanem enyhítettek a korlátozásokon, megengedve, hogy három háztartás tagjai együtt ünnepelhessenek.

Bár az országban karácsony után rendre szigorúbb intézkedéseket vezettek be, még hetek kellenek ahhoz, hogy kiderüljön: érnek-e ezek bármit is.

Forrás: CNN

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »