Olaszország húzd meg, ereszd meg módszert alkalmaz

Továbbra is a szigorú korlátozások és azok részleges oldása ismétlődik Olaszországban, ahol keddtől ismét zárlatot rendeltek el; a tartományok határai január közepéig zárva maradnak. Ezzel egy időben már csaknem 150 ezer egészségügyi dolgozót beoltottak.

Kedden és szerdán ismét vörös zónának számít egész Olaszország: a hétfői egynapos oldás után vízkereszt ünnepére újból egész napos kijárási tilalom lépett életbe, lezárták a kereskedelmet és a vendéglátást. A szigorítások már december 24-e óta tartanak.

Január 7-étől folytatódik a „csikicsuki-játék”: munkanap lévén január 7-én és 8-án napközben feloldják a kijárási tilalmat, újranyitnak az üzletek és elvitelre dolgozhat a vendéglátás is. Hétvégére viszont közepes járványfokozatot rendelnek el, ami azt jelenti, hogy napközben nem lehet elhagyni a városok, települések területét, és éjszaka továbbra is érvényes a kijárási tilalom, zárva tartanak a kereskedelmi központok.

Egy mentőautó húz el a Szent Péter-bazilika előtt. Kép forrása: Pixabay

Ismét jön a járványveszélyességi színskála

A kormány hétfő késő este úgy döntött, hogy január 11-étől ismét színek alapján osztják fel az országot a járványveszélyesség fokozatai szerint. Ahol a reprodukciós ráta egyes érték fölé emelkedik, narancssárga, vagyis közepesen veszélyes területnek nyilvánítják a régiót, és nem kizárt, hogy ismét lesznek teljesen lezárt vörös zónák is. Ahol viszont rendkívül jónak bizonyulnak a járványadatok, úgynevezett fehér övezetet rendelhetnek el. Egyelőre egészen január 15-éig tilos a tartományok közötti közlekedés.

Január 11-étől újraindítják a tantermi oktatást a 14 évnél idősebb tanulók számára is, akiket október vége óta digitálisan tanítanak. A diákok jelenléte az első fázisban ötven százalékos lesz. Több tartomány – köztük az északkeleti Veneto és Friuli – azonban jelezte, hogy január végéig meghosszabbítja a digitális oktatást a gimnazisták és a szakközépiskolások számára.

Az egészségügyi minisztérium legutolsó adatai szerint az ünnepi hetekben a napi tesztelések száma százezer alá süllyedt a korábbi kétszer ennyihez képest. A tesztelések és az azokon szűrt új betegek aránya továbbra 13 százalék fölött van, a halottak száma megközelítette a 76 ezret. A Worldometers adatai szerint az aktív fertőzöttek száma jelenleg 570 ezer felett van.

Olaszországba kedden érkezik meg a Pfizer-BioNTech oltóanyag újabb 470 ezer adagos szállítmánya. December 27-e óta több mint 178 ezer személyt oltottak be; majdnem 150 ezer egészségügyi dolgozót, míg a többit idősotthonok lakói kapták meg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Worldometers

Friss hírek