India legnagyobb kihívása: hogyan oltson be 1,3 milliárd embert?

India már az általános választások lebonyolításával is felhívta magára a figyelmet: 900 millió szavazót mozgósítottak egymillió szavazóhelyiséghez, ahol 8 ezer jelöltre lehetett szavazni egy több, mint 3 millió km² területű országban. Most viszont emelnie kell a tétet és 1,3 milliárd embert kell beoltania a Covid-19 ellen – két alkalommal, és kétszer olyan gyorsan. Több mint 9 millió megerősített koronavírus-esettel és egy bajban lévő gazdasággal hogyan fog az ország megfelelni ennek a kihívásnak?

Narendra Modi miniszterelnök magabiztos ezzel kapcsolatban, a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy hatalmas és tapasztalt oltási hálózata van az országnak és ki fogják használni ezt az előnyt. India a világ legnagyobb oltási rendszerével rendelkezik, évente mintegy 26 millió csecsemőt és 30 millió terhes nőt oltanak diftéria, gyermekbénulás, kanyaró és egyéb gyermekbetegségek ellen.

Az országnak hivatalosan 27 ezer “hideg pontja” van (mélyhűtők és jéggel bélelt hűtőszekrények, fagyasztó- és mélyhűtőszobák) az oltások megfelelő hőmérsékleten tartásához, illetve 700 hűtött teherautója, amivel szállítani tudják az oltásokat. Körülbelül 50 ezer technikus és mintegy 2,5 millió egészségügyi dolgozó áll rendelkezésre az oltások beadására. Ám sok helyen a rendszer rossz állapotban van: a hűtőszekrények hőmérsékletmérői nem működnek, az oltóanyagokat nem megfelelően tárolják vagy felügyelik, és egy-egy áramkimaradás akár órákig is eltarthat, így az oltások használatra alkalmatlanná válnak.

Az univerzális oltásprogram és a Covid-19 vakcinák ütemterve is nagyon eltérő. A gyermekek és a terhes nők oltásait egyenletesen osztják el egy évre, míg a koronavírus elleni oltási program várhatóan hamarosan elkezdődik, és a kormány augusztus végéig körülbelül 300 millió embert szeretne beoltani, ami 600 millió adag oltóanyag beadását jelentené.

Mumbai nyomornegyed – Forrás: Pixabay

A vakcina szállítása egy olyan országban, ahol a nyár márciusban kezdődik, szintén hatalmas kihívást jelent. A nyári forróságra való tekintettel a kormány nem valószínű, hogy a Pfizer / BioNTech oltást választja, mert a -70°C-os hőmérsékletigényét szinte lehetetlen biztosítani.

A Moderna vagy az Oxford AstraZeneca vakcinák használata is azt jelentené, hogy Indiának a meglévő hideglánc kapacitását jelentősen bővítenie kell, hogy az oltás rendelkezésre állásának pillanatában a hűtött teherautók elkezdhessék elszállítani azokat az ország minden szegletébe. Első lépésként a teherautók és vonatok a gyártóüzemből az egyes államok fővárosában lévő szabályozott hőmérsékletű tárolóközpontjaiba szállítanák az oltóanyagot. A raktárakból az oltásokat teherautóval, vonattal, esetenként repülővel kerületi székházakba, kórházakba, egészségügyi központokba, klinikákra vinnék, ahol ismét hűtött körülmények között tárolnák azokat.

Bár a Modi-kormány gyorsan szeretne cselekedni, és a miniszterek magabiztosan nyilatkoznak a logisztikai rémálom kezeléséről, eltekintve néhány homályos megnyugtatástól a kormány kevés részletet közölt. Nem derült ki, hogy mikor érkeznének a hűtött teherautók, fagyasztók, hűtők, fecskendők, alkoholos tamponok és üvegfiolák, vagy hogyan tervezik kiképezni az egészségügyi dolgozókat az oltások beadására.

Néhány állam, például Bihar, Karnataka és Maharashtra már jelezte Új-Delhinek, hogy hány hűtőszekrényre, mélyhűtőre, fagyasztószobára és hűtőszobára van szüksége, illetve összeállította azon dolgozóknak a listáját is, akik elsőként kapnák meg az oltást.

Egyes szakértők attól tartanak, hogy a gyermekek és a terhes nők oltása elmaradhat, mivel a koronavírus elleni vakcina beadása felülírná az immunizációs programot. A rendszer egyértelműen nem lesz képes kielégíteni mindkét igényt. A gyermekkori immunizálást már megzavarta a világjárvány, az egészségügyi minisztérium adatai szerint január és augusztus között 12 millió gyermeket oltottak be, ami csaknem 6 millióval kevesebb a vártnál.

Rengeteg indiai vállalat segítene, és úgy tűnik, hogy például a fecskendőkkel való ellátás rendben lesz. Az ország legnagyobb fecskendőgyártója, a Hindustan Syringes azt nyilatkozta, hogy évi 700 millióról egymilliárd fecskendőre növeli termelését, hogy kielégítse a várt keresletet Indiában és külföldön egyaránt.

Ugyanakkor még a levegőben lóg, hogy ki fogja beadni az oltásokat, mivel emberek millióira lenne szükség. Az All India Vegyészek és Gyógyszerészek Szervezete jelezte a kormánynak, hogy 800 ezer tagjának felét kiképezhetik a vakcina beadására. Az injekciók beadására, a fecskendők szakszerű tárolására és a mellékhatások felismerésére ki kell képezni őket, de még ez sem lesz elég, több egészségügyi dolgozóra lenne szükség. És miközben az egészségügyi dolgozók éjjel-nappal oltanak, mi történik majd a szokásos feladataikkal?

Szakértők aggódnak, hogy káoszba fulladhat az egész, amennyiben hiány alakul ki az oltóanyagból és a klinikák, kórházak, egészségügyi központok előtt kígyózó sorokban váró embereket elküldik. A nepotizmus is felütheti fejét és a befolyásos, jó kapcsolatokkal rendelkezők hamarabb juthatnak az oltáshoz.

  • Kapcsolódó:

Forrás: The Guardian

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »