Szigorítottak a korlátozásokon Németországban

Kedden életbe léptek a koronavírus-járvány második hulláma miatt megszigorított korlátozások Németországban.

A legfőbb új szabály az, hogy két háztartás tagjai közül az eddigi tíz helyett legfeljebb öt ember találkozhat, leszámítva a 14 éven aluli gyerekeket. Emellett a maszkviselési előírásokat is szigorították, így már a munkahelyeken is kötelező az orrot és a szájat takaró maszk viselése, továbbá valamennyi közterületen, ahol hosszabb ideig sok ember van együtt.

A járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányok általában változtatás nélkül vezették be a szövetségi kormánnyal november végén kidolgozott szabályokat. A néhány kivétel közé tartozik például Mecklenburg-Elő-Pomeránia, ahol a fertőzöttek csekély arányára hivatkozva továbbra is engedélyezik az időtöltést tízfős csoportokban.

Németországban november 2-án vezettek be az alapvető járványvédelmi óvintézkedéseken – maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás és szellőztetés – túlmutató korlátozásokat, hogy a fertőzésveszéllyel járó egymás közti érintkezések számának csökkentésével visszaszorítsák a robbanásszerűen terjedő koronavírus-járványt. Csaknem teljesen leállították az idegenforgalmat és a vendéglátást, a szállodák így csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak, a vendéglők pedig csak elvitelre főzhetnek. Felfüggesztették a kulturális intézmények – például múzeumok, színházak és mozik -, az amatőrsport-egyesületek és a szabadidő közös eltöltésére szakosodott egyéb intézmények és vállalkozások tevékenységét is.

A novemberben bevezetett korlátozások és a december 1-jével életbe lépett szigorítások legalább december 20-ig érvényben maradnak.

  • Itt sem túl bizalomkeltő a járványgörbe
A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 13 604 ember szervezetében mutatták ki a vírust. Ez minimális növekedés az egy héttel korábbi 13 554-hez képest, és azt jelzi, hogy a járvány még csak most tetőzik, nem kezdett enyhülni.

Merkel: a második hullám súlyosabb az elsőnél, a védekezés egész télen eltarthat

Az új esetekkel együtt 1 067 473 fertőződést regisztráltak Németországban. A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 388-cal 16 636-ra nőtt.

Forrás: MTI / CNBC

Friss hírek