Folytatódnak a gumikacsás tüntetések Thaiföldön

Thaiföldön még júliusban kezdődtek a megmozdulások, melyeken a tüntetők a miniszterelnök lemondását, a király jogainak csökkentését és az alkotmány módosítását követelik.

A gumikacsák először csak viccből jelentek meg a tüntetéseken, de miután a katonaság vízágyúkkal kezdte oszlatni a tüntetéseket, a felfújható gumifiguráknak új funkciót találtak a résztvevők – mára pedig a thaiföldi tüntetések jelképeivé váltak.

https://www.instagram.com/p/CIGpqEojpKU/

Thaiföldön a jelenlegi miniszterelnök Prayut Chan-o-cha 2014-ben, egy katonai puccs során került hatalomra, és a tüntetők álláspontja szerint az  alkotmány is a katonaság hatalmát betonozza be. A királyi család is meglehetősen ellentmondásos, a jelenlegi király leginkább Németországban tartózkodik és már négyszer házasodott, míg az egyik koronaherceg a kutyáját nevezte ki a légierő vezetőjének.

A királyi család furcsaságairól az Economist állított össze egy részletes cikket, az írás ingyenes regisztráció mellett angol nyelven itt elérhető:

https://www.economist.com/1843/2020/11/24/the-crown-and-the-crop-top-the-king-of-thailand-in-six-objects

https://www.instagram.com/p/CIDJcJosv20/

 

 

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »