További szigorításokról döntöttek a németek

Meghosszabbítják és több ponton szigorítják is a koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozásokat Németországban – jelentették be szerdán Berlinben.

Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel tíz órán át folytatott tanácskozás után, késő este tartott tájékoztatóján elmondta, hogy egyelőre december 20-ig hosszabbítják meg az eredetileg november végéig tervezett korlátozásokat. December közepén ismét tanácskoznak, és „emberi számítás szerint” arra kényszerülnek majd, hogy ismét meghosszabbítják és január elejéig érvényben tartják a rendelkezéseket.

Ismét egy nagy, közös „nemzeti erőfeszítésre” van szükség, mert csak a fertőzések számának rohamos növekedését sikerült megállítani, a járványhullám még nem hagyott alább – mondta a kancellár.

Egy sor szabályt szigorítanak, így két háztartásból – a 14 éven aluli gyermekeket nem számítva – az eddigi tíz helyett legfeljebb öt ember tartózkodhat együtt, és nemcsak az üzletekben és a közösségi közlekedésben, hanem minden forgalmas helyen és valamennyi munkahelyen maszkot kell viselni – ismertette. Az ünnepekre némileg lazítanak majd a korlátozásokon; december 23-tól január 1-jéig ismét tíz ember találkozhat. El kell kerülni, hogy az idei egy „magányos karácsony” legyen – mondta erről Merkel.

Az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) és a szövetségi kormány tanácskozásán többek között arról is döntöttek, hogy a berlini vezetésnek fel kell lépnie európai uniós partnereinél azért, hogy 2021. január 10-ig szüneteljen a síturizmus a közösségben. „Ezt  nem lesz könnyű elérni” – jegyezte meg a kancellár.

Az MPK és a szövetségi kormány megállapodásával november 2-án vezettek be az alapvető járványvédelmi óvintézkedéseken – maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás és szellőztetés – túlmutató korlátozásokat. Csaknem teljesen leállították az idegenforgalmat és a vendéglátást, a szállodák így csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak, és a vendéglők csak elvitelre főzhetnek. Felfüggesztették a kulturális intézmények – például a múzeumok, a színházak és a mozik -, az amatőrsport-egyesületek és a szabadidő közös eltöltésére szakosodott egyéb intézmények és vállalkozások tevékenységét is. Ezek a korlátozások mind érvényben maradnak legalább december 20-ig.

Durva szigorítások jönnek Németországban

Merkel: a második hullám súlyosabb az elsőnél, a védekezés egész télen eltarthat

Az új intézkedések egyike, hogy a leginkább veszélyeztetett csoportok tagjainak a téli hónapokra csekély összegért 15 darab – hetente egy – FFP2 minősítésű maszkot biztosítanak, a betegségük vagy a koruk miatt állandó ápolásra szoruló embereknek pedig havonta 30 darab úgynevezett antigén gyorstesztet, ingyenesen. Nem változik az a szabály, hogy alapesetben – különösen súlyos fertőzésveszély nélküli helyzetben – az ország teljes területén továbbra is működik a közoktatás és a napközbeni gyermekellátás intézményrendszere, a legtöbb szolgáltatás, a kis- és nagykereskedelem, a feldolgozóipar és az építőipar.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »