Joe Biden megnyerte a választást, de Trump nem adja fel

A legfrissebb eredmények szerint Joe Bidennek már 284 elektori széke van, 34 ezer szavazat különbséggel megnyerte Pennsylvaniát, 20 ezer szavazattal Arizonát és vezet Georgiában és Nevadában is, így nem egy állam eredményein fog múlni a végeredmény.

https://www.instagram.com/p/CHS_m_THT9B/

Azzal, hogy Biden több államban is meg tudja előzni Donald Trumpot, a várható jogi csatározások során is kisebb mozgástere lesz Trumpnak, mert nem lesz elég egy államban újraszámoltatni / érvényteleníttetni a szavazatokat.

Trump pár perccel azután, hogy az NBC Joe Bident jelölte meg várható győztesként, máris kiadott egy közleményt, miszerint a „választásnak még messze nincs vége” és kijelentette, hogy kampánycsapatával hétfőn bírósághoz fordulnak.

A külföldi kormányok közben elkezdtek gratulálni Joe Bidennek a győzelemhez, a kanadai miniszterelnök már megtette, Olaf Scholz német pénzügyminiszer és Heiko Maas német külügyminiszter úgyszintén. Később Boris Johnson brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is reagáltak Twitteren, az üzenetük is igen hasonló volt: mindketten várják már a közös munkát.

Időközben Nevadában is győztesnek hozták ki Joe Bident, ahol 25 ezer körüli szavazat az előnye és így 2%-kal vezet Trump előtt, így már 290 – 214 a jelenlegi állás az elnyert elektori székek tekintetében.

Forrás: CNBC / Reuters

Friss hírek