Mit jelentenek valójában az újrafertőződéses esetek?

Az a kérdés, miszerint az emberek rendelkeznek-e immunitással a SARS-Cov-2-vel szemben azután, hogy egyszer már átestek a fertőzésen – és amennyiben így van, ez az állapot meddig tart -, egyre sürgetőbbé válik, mivel a tudósok egyre több olyan beteget találnak, akik kétszer is elkapták a koronavírust.

Hány ember fertőződött meg másodjára is?

A BNO News holland hírügynökség által kezelt nyomkövető rendszer október 16-áig 24 esetet regisztrált világszerte.

Az első megerősített esetről, egy 33 éves hongkongi férfiről augusztusban számoltak be. Ő márciusban bizonyult először pozitívnak, enyhe tünetekkel átvészelte a kórt és néhány héttel később két negatív tesztet produkált. Négy és fél hónappal később ismét pozitívra tesztelték, ekkor már végig tünetmentes volt.

Az egyetlen ismert ember, aki az újrafertőződés miatt vesztette életét, egy 89 éves holland nő volt, akit párhuzamosan kemoterápiával kezeltek leukémia miatt.

Mennyire általános egy vírussal történő újrafertőződés?

Teljes mértékben az. Csak bizonyos vírusok – például a kanyarót okozó vírus – biztosítanak élethosszig tartó védettséget azoknak, akik már egyszer átestek rajtuk. Az olyan gyakori vírusok, amelyek a SARS-Cov-2-höz hasonlóan légzőszervi megbetegedéseket okoznak – például a megfázásért és az influenzáért felelősek – éppen azért fordulnak elő olyan gyakran, mert megvan az a képességük, hogy többször el lehet kapni őket.

Az ismételt fertőzést számos tényező lehetővé teheti:

  • az immunrendszer elégtelen válasza,
  • az immunitás szintjének csökkenése,
  • illetve a vírus olyan mértékű mutációja, hogy amikor valaki újra megfertőződik, az már egy “új verzió”, lényegében egy új vírus.

Mi a helyzet a koronavírus esetében?

Ezt egyelőre nehéz megállapítani, azonban a vírus mutációs rátája eddig nem okozott nagy riadalmat tudományos körökben. Vannak arra utaló jelek, hogy ha valaki elkapja a fertőzést, az bizonyos ideig immunitást élvez; több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy az emberek szervezete a betegség után akár 7 hónapig is termelhet antitesteket. Az azonban nem egyértelmű, hogy jelenlétük elegendő-e az újrafertőződés megelőzéséhez, továbbá a kutatások azt is kimutatták, hogy az antitestek szintje gyorsan csökken, különösen az enyhe lefolyású esetekben.

A BNO News által nyomon követett újrafertőződések esetében a delikvensek többségénél először vagy enyhe tünetek jelentkeztek vagy semmilyen tünetük nem volt. Az ő esetükben előfordult, hogy a két fertőzés között mindössze 12 nap (!) telt el. Összességében az átlag 74 nap volt, ami kétségbe vonja Donald Trump amerikai elnök azon állítását, miszerint most, hogy már átesett a betegségen, ő “legalább négy hónapig immunis” a koronavírussal szemben.

Mi történik a második fertőzés során?

A BNO News 19 olyan esetet tart nyilván, ahol teljes képet kapunk mindkét fertőzésről. A 19-ből 10 esetben  a második megbetegedés rosszabb tüneteket okozott, mint az első, ráadásul ebből öt esetben súlyos lefolyású fertőzésről beszélhetünk. A kutatók szerint ennek egyik oka az lehet, hogy a második alkalommal a betegek magasabb vírus-dózisnak voltak kitéve.

Bár az egyelőre nem ismert, hogy az ismételten megfertőződöttek tovább tudják-e adni a vírust másoknak, a szakértők azt tanácsolják, hogy azok is tartsák be az óvintézkedéseket, akik másodjára is elkapták a kórt.

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »