80 millió felett jár az amerikai elnökválasztáson leadott szavazatok száma

80 millió felett jár azoknak az amerikai szavazóknak a száma, akik már leadták szavazatukat a novemberi elnökválasztásra. Az Egyesült Államokban nemcsak a választás napján lehet szavazni, így sokan nem várják meg az november 3-i hajrát. 

A Floridai Egyetem által végzett Amerikai Elnökválasztási Projekt összesítése szerint átlépte a 80 milliót a korai szavazók száma az Egyesült Államokban, így a teljes részvételi arány évszázados csúcsot dönthet meg.

Az Egyesült Államok teljes lakosságszáma 2019-es adatok alapján 328,2 millió fő, közülük 2018-ban 233,7 millióan voltak szavazásra jogosultak. Mivel a szavazók száma jellemzően évről-évre nő (2000-ben még csak 193,4 millióan szavazhattak), így idén is bőven 230 millió feletti szavazásra jogosulttal lehet számolni.

A Floridai Egyetem professzora pár nappal ezelőtt, amikor a korai szavazók száma elérte a 60 milliót, már 65%-os teljes részvételi arányt becsült – ez lenne a legmagasabb részvételi arány 1908 óta és a jelek szerint nem csökkent a lendület, továbbra is rengetegen szavaznak.

A mostani 80 milliós adat már a 2016-os összes szavazat 58%-át adja ki, akkor összesen 136,7 millióan szavaztak. és ebből mindössze 47 millió volt a korai, a választás napja előtt leadott szavazat.

Forrás: Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »