Az amerikaiak negyede máris leadta voksát az elnökválasztáson

Átlépte a 60 milliót azoknak az amerikai szavazóknak a száma, akik már leadták szavazatukat a novemberi elnökválasztásra. Az Egyesült Államokban nemcsak a választás napján lehet szavazni, és 8 nappal a végső dátum előtt máris többen adták le szavazatukat a végső dátum előtt, mint 2016-ban.

A már leadott szavazatok kiugróan magas száma miatt Michael McDonald, a Floridai Egyetem professzora immár 65%-os, rekordmagas részvételre számít, mintegy 150 millió szavazó részvételével – ez lenne a legmagasabb részvételi arány 1908 óta.

Az Egyesült Államok teljes lakosságszáma 2019-es adatok alapján 328,2 millió fő, közülük 2018-ban 233,7 millióan voltak szavazásra jogosultak. Mivel a szavazók száma jellemzően évről-évre nő (2000-ben még csak 193,4 millióan szavazhattak), így idén is bőven 230 millió feletti szavazásra jogosulttal lehet számolni.

Ebből viszont az is könnyen kiszámolható, hogy a szavazásra jogosultak már több, mint a negyede leadta voksát.

A korai szavazás magas aránya részben annak tudható be, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan próbálják kerülni a választás napjára várható tömeget, de azt is jelezheti, hogy a lakosságot a korábbi választásoknál jobban foglalkoztatja Donald Trump és Joe Biden küzdelme.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »