Kína következő problémája: 26 millió tonna ruha újrahasznosítása

A világ legnagyobb ruhavásárlója, Kína “helyhiánnyal” küzd, azaz lassan nem tud mit kezdeni a hatalmas mennyiségű használt ruhával.

Egy olyan országban, ahol évente több mint 5 milliárd pólót készítenek, kinézik azokat, akik használt ruhát viselnek. “Amikor az emberek meglátnak valakit, aki használt ruhát vesz, azt nem környezettudatosnak, hanem szegénynek gondolják” – fogalmazott a téma kapcsán egy 38 éves pekingi lakos.

Ez a hulladék-mennyiség pedig hatalmas környezeti költségekkel jár. Az Ellen MacArthur Alapítvány szerint ugyanis a divatipar adja a globális szén-dioxid-kibocsátás körülbelül 10 százalékát, ami meghaladja az összes légi járat és a tengeri szállítás együttes termelését. A probléma azonban ráadásul több tényezős, lévén Kínában a ruházat újrahasznosítása hivatalosan is veszteséges – egyszerűbb és olcsóbb tehát mindig újat termelni és venni.

A teljes cikk angol nyelven elérhető a Bloomberg oldalán.

Tovább olvasom →

 

Forrás: Instagram / Bloomberg

Felkapott hírek

Friss hírek

Közúton kinyíltak a magyar határok

A rendőrség közleménye szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra állampolgárságtól függetlenül az, aki - a polgári légijárművel történő beutazást leszámítva - Horvátország, Ausztria, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia területéről lép Magyarországra.

Read More »

Piaci körkép: ma is lefelé próbálkozik a DAX

Enyhe mínuszt mutatnak a főbb európai indexek szerdán, a kereskedés laposan kezdődött, de később ereszkedni kezdtek az árfolyamok. A Daimler a saját akkumulátorgyártás lehetőségeit vizsgálja, mivel a Daimler és a Farasis Energy által 2019-ben megkötött megállapodás akadozik.

Read More »