Lagarde: minél hamarabb szét kell osztani az uniós helyreállítási alap forrásait

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke arra figyelmeztetett, hogy nem szabad késlekedni az európai uniós helyreállítási alap forrásainak szétosztásával. Christine Lagarde szerint tárgyalásokat kell kezdeni egy állandó fiskális eszköz létrehozásáról.

Az euróövezeti jegybank vezetője a Le Monde című francia napilapnak adott, hétfőn megjelent nyilatkozatában kulcsfontosságúnak nevezte az euróövezet talpraállásának szempontjából, hogy a koronavírus-járvány sújtotta gazdaságok helyreállítását támogató, 750 milliárd eurós keretösszegű program sikeres legyen. Hozzátette: mindenképpen tartani kell azt a célt, hogy 2021 elején folyósítsák a pénzeket.

Kijelentette, hogy a forrásokat célzottan kell szétosztani, különben elvesznek „az adminisztratív útvesztőkben”, így nem tudnák támogatni a reálgazdaság átalakulását, a digitális és zöld Európa megteremtését a járvány utáni világban, ezzel pedig „történelmi esélyt szalasztanánk el a helyzet megváltoztatására”.

Az európai uniós tagállamok között még mindig vita folyik az Új Nemzedék EU (Next Generation EU) elnevezésű helyreállítási alap részleteiről, ami növeli a kockázatát annak, hogy a járvány által leginkább sújtott országok nem jutnak időben pénzhez. A júliusban jóváhagyott program elakadt az Európai Parlamentben, mert kemény viták folynak arról, hogy az uniós pénzek kifizetését jogállamisági feltételrendszerhez kössék-e vagy sem.

Merkel: az átláthatóan működő társadalmak birkóznak meg legjobban a járvánnyal

Az Európai Bizottságnak az a célja, hogy 2021 elejétől szét tudják osztani az alap forrásait, és „ezt a menetrendet tartani kell” – fejtegette Lagarde, leszögezve, hogy „gyors előrelépésre van szükség politikai oldalról is, különösen az intézkedések nemzeti parlamentek általi elfogadását illetően”.

Az EKB elnöke beszélt arról is, hogy álláspontja szerint az európai vezetőknek fontolóra kellene venniük a helyreállítási alap állandósítását, valamint tárgyalniuk kellene egy állandó költségvetés létrehozásáról az euróövezet vonatkozásában. Fontosnak nevezte, hogy a koronavírus-járvány okozta válság idején felállított pénzügyi biztonsági rendszert ne bontsák le túlságosan korán.

A monetáris politikát illetően Lagarde túlnyomórészt megismételte az euróövezeti jegybank szokásos útmutatását, miszerint eszköztárukat még messze nem merítették ki, és a kormányzótanács készen áll további gazdaságösztöntő intézkedések elfogadására, ha a szükség úgy hozza.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »