Koronavírus: hatalmas gondok vannak a román egészségügyben

Romániában a súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek számára elkülönített kórházi helyek 75 százaléka betelt – figyelmeztetett hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő a B1 hírtelevíziónak elmondta: az elmúlt időszakban folyamatosan növelték az ágyak és lélegeztetőgépek számát a Covid-kórházak intenzív osztályain, és most további kórházakban különítenek el részlegeket a fertőzöttek számára, de az egészségügyi rendszer befogadóképességét nem lehet jelentősen növelni, mert nincs elég szakorvos.

Orban rámutatott: az intenzív osztályokon nem minden koronavírusos beteg szorul lélegeztetőgépre, ezért az ilyen esetek számára „átmeneti osztályok” kialakítását tervezik, hogy felszabadítsanak helyeket az intenzív osztályokon azok számára, akik nem tudnak önállóan lélegezni.

A miniszterelnök elnézést kért azoktól, akik erre az időszakra tervezték esküvőjüket, amiért a kormány egy hónapra betiltott minden magánrendezvényt, de magyarázata szerint az elemzésekből az derült ki, hogy a fertőzés leginkább a társas összejöveteleken, ünnepségeken terjed.

A stratégiai kommunikációs törzs hétfői jelentése szerint Romániában hétfőn meghaladta a tízezret a kórházban kezelt koronavírus-fertőzöttek száma, közülük 757-et ápolnak az intenzív osztályokon. Az országban most már a napi háromezer új fertőzés és több mint 60 haláleset számít átlagosnak. A hétfői összesítésben kevesebb mint 2500 új eset szerepel, de csak azért, mert vasárnap negyedannyi tesztet végeztek, mint amennyit hétköznap szoktak. Rekordot döntött viszont – meghaladta a 30 százalékot – a pozitív tesztek aránya.

Az új esetek csaknem egynegyedét a fővárosból jelentették. Bukarestben az utóbbi két hétben meghaladta a lakosság 3 ezrelékét a fertőzési ráta, ezért hétfő délutánra összehívták a helyi járványügyi operatív törzset, amely várhatóan elrendeli az iskolák, vendéglátóhelyek és rendezvénytermek bezárását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »