Lemínősítések sorát hozhatja még a járvány

A globális feltörekvő térség gazdaságainak a koronavírus-válság kezdeti sokkja után is elhúzódó stresszhelyzetre kell felkészülniük – áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett tanulmányában.

A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy a felzárkózó országcsoporton belül az idén eddig 35 államadós-osztályzatot minősített le, ami időarányos rekord. A leminősítések a kimutatás szerint 24 országot érintettek, vagyis volt olyan feltörekvő gazdaság, amelynek szuverén besorolásait a Fitch többször is rontotta.

A cég közölte azt is, hogy jelenleg harminc feltörekvő gazdaság államadósság-kötelezettségeinek osztályzataira tart érvényben leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást, és ez az idén és jövőre további osztályzatrontásokat valószínűsít. Külön kiemelte, hogy a besorolási listáján szereplő feltörekvő térségi szuverén adósok közül 2019 végén még csak 13-nak az államadós-osztályzatára volt érvényben negatív kilátás.

A tanulmány szerint a negatív osztályzati kilátások konverziós rátája – vagyis annak a mérőszáma, hogy a negatív kilátással ellátott szuverén osztályzatokat a Fitch Ratings később milyen arányban minősíti le – a 2000-2019 közötti időszak hosszú távú átlagában a teljes minősítési skálára, tehát a feltörekvő és a fejlett piaci térségre egyaránt kivetítve 63 százalék, és a leminősítés átlagosan 9,5 hónappal követi a kilátás negatívra rontását.

A Fitch londoni elemzői azonban közölték: várakozásuk szerint a koronavírus-járvány hatásai miatt megadott negatív kilátások esetében a konverziós ráta alacsonyabb lesz a hosszú távú átlagnál. Az elemzés szerint erre vall például, hogy a globális pénzügyi válság idején és közvetlenül utána, 2008-2011-ben 54 százalékos volt a negatív szuverén kilátások leminősítési rátája a hitelminősítő teljes besorolási univerzumában.

A cég szerint a hitelképességi kockázatok továbbra is erőteljesen lefelé hatnak, azonban úgy ítélik meg, hogy e kockázatok valamelyest enyhültek a globális koronavírus-válság március és május közötti mélypontja óta:

  • az olajárak azóta visszalendültek az akkori mélységekből;
  • a tőke ismét áramlik vissza a feltörekvő gazdaságokba;
  • a szuverén finanszírozási kondíciók javultak;
  • illetve a devizatartalékok is a legtöbb esetben meglehetősen stabilak.

Az elemzők szerint a koronavírus-válság heveny sokkja után számos feltörekvő gazdaságban most már nyugodtabb – jóllehet továbbra is erősen stresszhelyzeti – a hitelpiaci környezet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A Moody’s szintén borúlátó

Egy másik globális piacvezető hitelminősítő, a Moody’s Investors Service ugyancsak Londonban ismertetett friss tanulmánya szerint a koronavírus-válság következményeként a feltörekvő térségi gazdaságoknak hosszú távú jövedelmi kiesésekkel kell számolniuk.

A cég modellszámításai szerint a globális felzárkózó térség gazdaságai az idén átlagosan a hazai össztermék (GDP) 2,1 százalékának megfelelő államháztartási bevételtől esnek el a járvány miatt. A minősítő szerint a fejlett piaci térség országaiban a GDP-arányos bevetélkiesés ennél számottevően kisebb arányú, 1 százalék körüli lesz 2020-ban.

A Moody’s közölte: a különbséget az magyarázza, hogy a feltörekvő gazdaságok nagyobb mértékben vannak ráutalva a külkereskedelemből eredő adóbevételekre, mint a fejlett ipari térség, márpedig a nemzetközi kereskedelem az idén gyakorlatilag összeomlott.

A hitelminősítő várakozása szerint a feltörekvő térségi átlagon belül az olajexportőr gazdaságok szenvedik el a legnagyobb veszteségeket, tekintettel a nyersolaj keresletének és árának egyidejű jelentős visszaesésére. A cég modellszámításai szerint a két legnagyobb vesztes Kuvait és Azerbajdzsán lesz: előbbi 18 százalékos, utóbbi 12,5 százalékos GDP-arányos közfinanszírozási jövedelemveszteséggel számolhat az idén.

Magyarország azon feltörekvő gazdaságok közé tartozik, amelyeknek kilátásait a Moody’s viszonylag derűlátóan ítéli meg. Ezt jelezte, hogy a cég a múlt hónap végén felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról az ország “Baa3” szintű, befektetési ajánlású államadós-besorolásának kilátását. A hitelminősítő egyebek mellett azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy jóllehet a koronavírus-járvány várhatóan jelentős negatív hatást gyakorol a magyar gazdaságra is, a gazdasági és a pénzügyi erőre kifejtett hatás azonban valószínűleg nem lesz annyira markáns, mint az Európai Unió más térségeiben.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek