Az EU büntetővámokat vethet ki amerikai termékekre

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) engedélyezte az Európai Uniónak, hogy 4 milliárd dollár értékű amerikai terméket büntetővámmal sújtson a Boeing amerikai repülőgépgyártónak nyújtott tiltott támogatások miatt. 

A kedden nyilvánosságra hozott határozat újabb mérföldkő a nagy repülőgépgyártók – az európai Airbus és az amerikai Boeing – körül 16 éve húzódó csatában, és tovább mélyítheti a feszültséget az Egyesült Államok és az Európai Unió kereskedelmi kapcsolataiban.

Mindazonáltal a két fél képviselői úgy vélik, ez végre azt is eredményezheti, hogy tárgyalások révén rendezik a kérdést. Az Egyesült Államok és az EU egyaránt jelezte, hogy érdekelt a vita lezárásában, de eközben kölcsönösen azzal vádolták egymást, hogy a másik nem hajlandó komoly tárgyalásokra.

  • Előzmények
Az USA, valamint a Németországot, Franciaországot, Nagy-Britanniát és Spanyolországot képviselő Európai Bizottság között 2004 óta dúl ádáz vita a világ két legnagyobb repülőgépgyártójának szubvencionálásáról.

A WTO vitarendezési testülete 2018 májusában az Európai Uniót, 2019 áprilisában viszont az Egyesült Államokat marasztalta el. A WTO háromtagú választottbírósága tavaly októberben mondta ki, hogy az USA-nak évi 7,5 milliárd dollár kárt okoztak az Airbusnak kölcsönök formájában nyújtott, tiltott uniós támogatások, ezért engedélyezte, hogy az Egyesült Államok 10, illetve 25 százalékos büntetővámot vessen ki 7,5 milliárd dollár értékű európai termékre. Az unió több mint 10 milliárd dolláros kártérítési igényéről tavasszal kellett volna meghozni a döntést, ám a koronavírus-járvány ezt is késleltette.

Tavaly október óta mindkét fél tett lépéseket, hogy eleget tegyen a WTO előírásainak. Washington állam például visszavonta a Boeingnek nyújtott adókedvezményeket, az Airbus pedig módosította a francia és a spanyol kormánnyal kötött megállapodásait, azaz nagyobb kamatot fizet az A350-es típus fejlesztéséhez kapott állami hitelek után.

A keddi döntésre reagálva a Boeing leszögezte, hogy teljesítette a Kereskedelmi Világszervezet minden követelését, így az EU-nak nincs joga büntetővámokat kivetni amerikai árukra. Az Airbus, amely szintén azt állítja, hogy eleget tett a WTO összes előírásának, úgy reagált, hogy a választottbíróság döntött, így az uniónak joga van a vámok kivetésére. A vállalat ugyanakkor a vita tárgyalásos rendezését szorgalmazta.

Az Európai Bizottság jelezte, hogy kész elállni a büntetővámoktól, ha Washington is visszavonja az európai termékeket sújtó vámokat. Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője közölte, hogy az amerikai kormányzat kész felpörgetni a tárgyalásokat Brüsszellel a tisztességes verseny visszaállításának és a repülőgépgyártók körüli vita rendezésének érdekében. Leszögezte, hogy a WTO döntésének már nincs meg a jogi alapja, megtorlással fenyegette meg az Európai Uniót, ha mégis kivetné a vámokat.

Az amerikai kormányzat tavaly október 18-a óta 10, illetve 25 százalékos pótvámmal sújt számos európai terméket, az olívabogyótól kezdve a borokon, a whiskyn, a kekszeken, a sajtokon, a kagylókon és rákokon keresztül a repülőgépekig rengeteg árucikket, főleg tömegfogyasztási termékeket. A júniusi adatok szerint évi 3,1 milliárd dollár értékű európai termék szerepel a feketelistán, azaz bőven van még mozgástér a WTO által engedélyezett 7,5 milliárd dollárhoz képest.

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »