Újabb szigorítások Csehországban, bezárnak az iskolák és a vendéglők

Csehországban szerdától november elsejéig bezárják az általános iskolákat, amelyek a felső tagozaton áttérnek a távoktatásra. A klubok, bárok és a vendéglők november 3-áig lesznek zárva – közölték a cseh kormány ülése után hétfőn késő este Prágában. Az intézkedések célja, hogy megfékezzék a koronavírus-járvány terjedését.

Roman Prymula egészségügyi miniszter szerint az óvodákat az intézkedés nem érinti, azok továbbra is működni fognak. A középiskolák és a főiskolák, illetve az egyetemek már korábban bezártak és áttértek a távoktatásra.

Emellett szerdától nem csak a kórházakban, hivatalokban, zárt termekben és tömegközlekedési eszközökön lesz kötelező a maszkviselés, hanem a megállókban is. Gyülekezni legfeljebb hat személynek lesz szabad, továbbá tilos lesz az alkoholos italok fogyasztása a köztereken és az utcákon.

Amennyiben a járvány terjedését jelző reprodukciós mutató egy hét alatt 0,8-ra csökken, a kormány enyhíteni fog az intézkedéseken – mondta Andrej Babis kormányfő újságíróknak. Jelenleg a mutató 1,5 körül van.

A koronavírus-járvány megfékezésére irányuló korlátozásokról a kormány rendkívül széles körű konzultációkat követően döntött. Andrej Babis és több minisztere először vasárnap este a járványügyi bizottsággal tárgyalt, majd hétfőn a munkaadók szövetségével, a szakszervezetekkel és az ellenzékkel is megvitatta a teendőket.

Az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn este megjelent kimutatások szerint már több mint 2200 személyt kezelnek a kórházakban, közülük 438 állapota súlyos. A kórházban kezeltek száma október eleje óta megduplázódott.

A cseh kórházak a hivatalos adatok szerint maximálisan mintegy 33 ezer Covid-19-es beteget tudnak kezelni egyidejűleg. A kormány hétfőn arról is döntött, hogy az állami tartalékalapban lévő mintegy 2500 speciális ágyat is az egészségügy rendelkezésére bocsátják.

A hétfő esti kimutatás szerint a járványnak már 1045 halálos áldozata van; ez 58-cal több a reggeli hivatalos adatnál. Eddig a napi halálesetek legmagasabb száma 51 volt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek