Nem lesz újabb karantén Franciaországban

Az új francia miniszterelnök, Jean Castex kizárta annak a lehetőségét, hogy a kormány ismét általános karantént vezet be, ha a koronavírus-járvány újból erőre kap Franciaországban. Jelezte azt is, hogy a járvány második hulláma esetén a gazdaság megóvása érdekében a kabinet inkább célzott intézkedéseket tervez.

„Nem csinálunk még egy olyan karantént, mint amilyet márciusban” – fogalmazott kedden a miniszterelnök a BFM hírtelevízióban. „A teljes karanténnak szörnyű következményei vannak, emberileg és gazdaságilag is, ezért célzott intézkedések lesznek a járvány második hulláma esetén”, amelyekre szavai szerint a kormány igyekszik felkészülni. „Sem gazdaságilag, sem szociálisan nem tudunk elviselni még egy olyan teljes és általános karantént, mint amilyet átéltünk” – hangsúlyozta Castex.

Elmondta azt is, hogy vasárnap a Brazíliával határos Francia Guyanára látogat, ahol még nem tetőzött a járvány. „Guyanára megyek, mert mint láthatták (a televíziókban), ott rosszul áll a helyzet” – ismerte el a miniszterelnök. A francia kormány már több mint 130 egészségügyi dolgozót küldött a tengerentúli francia megyébe, hogy segítsék a betegek ellátását. A 200 ezer lakosú dél-amerikai megyében csak két kórház van.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Nem okozott nagy meglepetéseket az új francia kormánynévsor

Július 10-ig tart a francia rendkívüli állapot, nem lesz hosszabbítás

Elkerülhetetlen a második hullám

Jérome Salomon, az egészségügyi tárca járványügyi igazgatója eközben a Le Figaro című napilapban megjelent interjúban elkerülhetetlennek nevezte, hogy a járvány ősszel új erőre kapjon Franciaországban. „Nem tudunk mindent ennek a még mindig jelenlévő vírusnak a szezonális változásáról” – mondta a szakember.

„A teljes államapparátus és a szakemberek a jelenlegi járványgócok kezelésén dolgoznak, és felkészülnek a járvány őszi vagy téli megerősödésére. Azt kell megérteni, hogy a mi viselkedésünkön múlik a járvány megugrása: ha el akarjuk kerülni, akkor mindenkinek továbbra is be kell tartania az egészségügyi szabályokat, a higiéniai intézkedéseket, a fizikai távolságtartást és a maszkviselést, főleg amikor zárt térben, közel vagyunk egymáshoz” – hívta fel a figyelmet Salomon.

„Ha a helyzet romlani kezd, több kockázatkezelő intézkedés is a rendelkezésünkre áll: például a helyi tájékoztatás, a legveszélyeztetettebbek védelme, az egészségügyi intézkedések megerősítése, illetve mozgáskorlátozási intézkedések bevezetése” – tette hozzá.

A járványügyi igazgató elmondta: Franciaországban hetente csaknem 300 ezer szűrést végeznek, a kijárási korlátozások feloldása óta 2 millió embert teszteltek, és ezáltal viszonylag pontos kép alakult ki a járvány alakulásáról. A SARS-CoV-2-vírus úgynevezett reprodukciós rátája – Guyanát leszámítva – jelenleg 0,94, ami azt jelenti, hogy minden 100 új fertőzött átlagosan 94 embernek adja tovább a vírust.

Franciaország a koronavírus-járvány egyik fő európai gócpontja volt: csaknem 30 ezren vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, de az elmúlt két hétben húsz alá csökkent a halálos áldozatok napi száma. Kórházban kedd este 7594 fertőzöttet kezeltek, akik közül 538-an voltak lélegeztetőgépen. Az áprilisi tetőzéskor több mint 7200-an voltak az intenzív osztályokon, de azóta folyamatosan csökken, a két hónapig tartó nagyon szigorú általános karantén fokozatos feloldása után sem indult emelkedésnek a betegek száma. Az egészségügyi hatóságok a karantén vége óta több mint háromszáz járványgócot tártak fel, és többségüket már teljesen felszámolták.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »