Athén nem hajlandó előfeltétel nélkül tárgyalni Ankarával

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken azt mondta, hogy görög hivatali kollégája, Níkosz Déndiasz nem fogadta el a földközi-tengeri földgázmezők miatt felmerült török-görög tengerjogi kérdések rendezését célzó, előfeltétel nélküli tárgyalásokra vonatkozó török javaslatot.

„Görögország ismét megmutatta, hogy nem a párbeszéd híve” az ügyet illetően – vélte ankarai sajtótájékoztatóján a török diplomácia vezetője. Mint fogalmazott: „ha azt várják, hogy lemondunk az összes jogunkról azért, hogy tárgyalhassunk velük, akkor az nem fog megtörténni”. „Akinek igaza van, nem fut el a párbeszéd elől, ám Görögország tudatában van annak, hogy nincs igaza” – tette hozzá a tárcavezető.

Cavusoglu szavait megelőzően Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki a napokban mindkét ország vezetőivel egyeztetett, csütörtökön Brüsszelben közölte: a felek beleegyeztek abba, hogy „technikai tárgyalásokat” kezdjenek a NATO égisze alatt a köztük lévő katonai feszültség enyhítése végett.

Athén ugyanakkor tagadta, hogy megállapodott volna a tárgyalásokról. Görög külügyminisztériumi források szerint csak akkor hajlandók tárgyalni, ha Ankara visszavonja a török hajókat Görögország kizárólagos gazdasági övezetéből.

A két NATO-tagállam, Törökország és Görögország régóta vitatkozik tengeri határairól, az utóbbi években pedig a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők még inkább kiélezték a feszültséget. Ankara kutató- és fúróhajói augusztus első felében kezdték újra vizsgálódásaikat a területen, amit nemcsak Görögország, hanem Ciprus is szuverenitása megsértésének tekint. A török hajók tevékenységét a török haditengerészet védi, erre válaszul Görögország ugyancsak megerősítette katonai jelenlétét a területen.

Merkel próbál közvetíteni a görög-török földgázvitában

Törökország kész tárgyalni a földközi-tengeri gázlelőhelyekről

NATO-n belüli konfliktust okoznak a ciprusi gázmezők

Forrás: MTI

Friss hírek