Amerikai közvetítéssel tárgyal egymással Szerbia és Koszovó

Aleksandar Vucic szerb államfő és Avdullah Hoti koszovói miniszterelnök részvételével szerb-koszovói csúcstalálkozó kezdődött csütörtökön a washingtoni Fehér Házban.

„Az Egyesült Államok készen áll a gazdasági normalizálás elősegítésére” – írta a Twitteren csütörtökön Robert O’Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó. A mikroblogon közzétett egy fotót is arról, amint Vucicot és Hotit Richard Grenell, a szerb-koszovói tárgyalásokkal foglalkozó amerikai különmegbízott fogadja a Fehér Házban. Csütörtök este még nem volt világos, hogy Donald Trump amerikai elnök részt vesz-e a kétnapos eszmecserén.

A két ország közötti vitás politikai és területi kérdésekben az amerikai kormányzat nyilvánosan nem foglalt állást. Elemzők szerint Washington a szerb-koszovói gazdasági kapcsolatok javítására helyezi a hangsúlyt, arra apellálva, hogy a helybéliek életkörülményeinek javítása után könnyebb lehet a politikai viták rendezése is.

Richard Grenell korábban többször is hangoztatta, hogy Washington – Párizzsal és Berlinnel összhangban – két szakaszban képzeli el a megbékélés folyamatát: az aktív amerikai részvétellel történő gazdasági normalizálás után következne a politikai megállapodás az Európai Unió égisze alatt.

Csütörtökön Washingtonban sem a szerb, sem a koszovói politikusok nem tartottak nemzetközi sajtókonferenciát, mindketten csakis a saját országuk sajtómunkásait tájékoztatták.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »