Az EB 400 millió euróval támogatja a WHO oltóanyag-vásárlását

Az Európai Bizottság 400 millió euró értékű garanciával támogatja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezését a koronavírus elleni oltóanyag felvásárlására – jelentette be hétfőn a brüsszeli testület illetékes szóvivője.

A szóvivő elmondta: a bizottság annak érdekében csatlakozik a COVAX elnevezésű indítványhoz, hogy a vírus elleni vakcinához bárki világszerte méltányosan, megfizethető áron hozzáférhessen. A WHO kezdeményezésének célja, hogy 2021 végéig 2 milliárd adag oltóanyag beszerzését biztosítsa a különböző oltóanyag-gyártó vállalatokkal folytatott tárgyalások révén.

Ursula von der Leyen, az uniós bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy a májusban és júniusban megszervezett adománygyűjtő maraton keretében a világ országai 16 milliárd euró értékű felajánlást tettek az oltóanyag kifejlesztésére.

„Az Európai Bizottság mai hozzájárulásával elősegítjük, hogy a jövőben az alacsony és közepes jövedelmű országok hozzájuthassanak az oltóanyagokhoz. Bízom benne, hogy ez közelebb hoz bennünket ahhoz, hogy elérjük célunkat, és közösen legyőzzük a vírust” – nyilatkozott az elnök.

Az Európai Bizottság a múlt héten a 27 európai uniós tagállam nevében szerződést írt alá az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyárral 300 millió adag, a koronavírus ellen hatékony oltóanyag beszerzéséről, és további tárgyalásokat folytat a francia Sanofival és az amerikai érdekeltségű Janssen Pharmaceuticával is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »