Hosszú idő után újra tárgyalt egymással Kína és az USA

Mark Esper amerikai védelmi miniszter aggodalmát fejezte ki kínai kollégájának Peking „destabilizáló tevékenysége” miatt – jelentette be a Pentagon, amely közleményt adott ki a két politikus csütörtökön telefonon folytatott megbeszéléséről.

A közlemény szerint Esper több mint 1,5 órás beszélgetést folytatott Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi miniszterrel. Az amerikai tárcavezető a Dél-kínai-tengeren és Tajvan közelében tapasztalt kínai tevékenységet kifogásolta.

Jonathan Hoffmann, a Pentagon szóvivője sajtótájékoztatót is tartott, amelyen kiemelte: „Esper miniszter fontosnak mondta, hogy a Kínai Népköztársaság tartsa magát a nemzetközi joghoz, törvényekhez és szabályokhoz és tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségeit”.
Hoffmann elmondta azt is, hogy Esper kiemelte kínai kollégájának a „konstruktív, stabil és eredményekre összpontosító” kétoldalú viszony fontosságát is.

A sajtótájékoztató utáni amerikai kommentárok megjegyezték: a két ország magas rangú kormányzati tisztségviselői az elmúlt hónapokban nemigen tárgyaltak egymással közvetlenül. Az amerikai-kínai viszony feszültebbé vált az új típusú koronavírus járványának kirobbanása óta. Donald Trump amerikai elnök és az amerikai kormányzat több tagja is – köztük elsősorban például Mike Pompeo külügyminiszter – Kínát okolja a járvány világméretűvé szélesedéséért, mondván, hogy Peking elhallgatta a járványt, késve számolt be róla, és akkor sem fedte fel a teljes igazságot.

Donald Trump csütörtökön újságíróknak ismét Kínát tette felelőssé a pandémiáért. Mint fogalmazott: „Borzasztó, amit Kína művelt… hozzá nem értésből, vagy szándékosan”.

A viszony további romlását hozhatja elemzők szerint Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter vasárnap kezdődő látogatása a Kínai Köztársaságban, ismertebb nevén Tajvanon, amelyet Kína a saját területéhez tartozó, „renegát tartománynak” tekint.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »