Húzd meg, ereszd meg módszerrel ügyeskednek a nyaralószigetek

A világ legnépszerűbb nyaralószigetein szinte kivétel nélkül emelkedés tapasztalható a koronavírusos esetek számában, miután azok újra megnyitották kapuikat a turisták előtt. Egyes kormányok ezért kénytelenek újra korlátozásokat bevezetni, míg más szigetek határozatlan időre elhalasztják az újranyitást.

Az Amerikai Virgin-szigetek egy hónapra kitiltja a turistákat

Augusztus 19-től kezdődően a szállodák, az Airbnb-k, a charter hajók és a “hasonló vállalkozások” 30 napig nem fogadhatnak új vendégeket. A jelenleg ott tartózkodók sem örülhetnek, ugyanis a szigetek hangulata számukra is megváltozik: minden nem alapvető üzleti vállalkozást – beleértve a bárokat és a szórakozóhelyeket – bezárják, az éttermek pedig csak elvitelre dolgozhatnak. Emellett hétvégente korlátozzák a strandra igyekvők számát.

“Amikor korábban ismertettük a Covid-19 kapcsán hozott intézkedéseket, akkor jeleztem, hogy amennyiben a körülmények indokolják, újabb szigorítások jöhetnek. Sajnos elérkeztünk ehhez a ponthoz” – mondta Albert Bryan Jr. kormányzó augusztus 13-ai sajtótájékoztatóján.

Noha a fertőzéses esetek száma továbbra is alacsony (760 fő) a térségben, aggodalomra ad okot, hogy ez a duplája a múlt hónapban mértnek.

A Bahamákon jelenleg kötelező a kéthetes karantén

A Bahama-szigetek kevesebb, mint három hete nyitott újra a turisták számára, ezután azonban megugrott a koronavírusos esetek száma. Ez arra késztette Hubert Minnis miniszterelnököt, hogy bejelentse: csak Kanadából, az Egyesült Királyságból és az EU-ból érkező utazók léphetnek be – és ők is csak akkor, ha rendelkeznek negatív koronavírus-teszttel. A döntés elsősorban az amerikaiakat volt hivatott kitiltani.

Noha a korlátozás végül csak néhány napig volt érvényben, a 14 napos karantént minden beutazó számára kötelezővé tették. A Bahamákon összesen 1 329 megbetegedést regisztráltak a járvány kezdete óta.

A Kajmán-szigetek továbbra is bezárkózik

A Kajmán-szigetek augusztus 7-én bejelentette, hogy határai legalább október 1-jéig zárva maradnak. Az ország sajtóközleménye szerint a döntés a többi országban – különösen az Egyesült Államokban – kialakult, egyre aggasztóbb járványhelyzet miatt született.

Itt összesen 203 fertőzést regisztráltak.

A Karib-térség egyéb területein nagy a szórás

Antigua, Bermuda és Saint Lucia újranyitott a nyáron, és sikerült viszonylag alacsony szinten tartaniuk az új fertőzések számát. Jamaica szintén stabil, bár emelkedő tendencia figyelhető meg az új esetek számát tekintve.

Mások nem voltak ennyire szerencsések: Puerto Ricóban, Arubában, valamint a Turks- és Caicos-szigeteken gyorsan nőtt az új koronavírusos megbetegedések száma augusztusban, ami azt eredményezte, hogy az utóbbi kettőt eltávolították az Egyesült Királyság utazási folyosóinak listájáról.

Bali újbóli megnyitása kérdésessé vált

Délkelet-Ázsia – Kambodzsa kivételével – zárva tart a nemzetközi utazók előtt, így a régió szorosan figyelemmel kíséri Indonézia azon terveit, miszerint szeptember 11-étől újból beengedi a külföldi turistákat Balira.

Ezek a tervek most a legjobb esetben is csak kísérleti jellegűek. A múlt héten Erick Thohir, az ország koronavírus-munkacsoportját felügyelő miniszter azt mondta, hogy az új járványgócok miatt fennálló aggodalmak miatt az újranyitási ütemterv folyamatos felülvizsgálat alatt áll.

Bali július 31-én nyitotta meg kapuit a belföldi utazók előtt. Akkor a szigeten összesen körülbelül 3300 megbetegedést regisztráltak. Augusztus 15-ig további 724 esetet vettek nyilvántartásba.

Francia Polinézia nyitva van – de kérdés, hogy meddig?

Bár Francia Polinézia továbbra is nyitva áll a turisták számára, az országban a Covid-19 esetek számának ugrásszerű növekedése tapasztalható. Miután a szigetcsoport mindössze két esetet jelentett júniusban és júliusban, július 15-én újranyitott és megszüntette a karanténkövetelményeket. Ez azt eredményezte, hogy az utóbbi két hétben 104 új esetet regisztráltak – annak ellenére, hogy (elvileg) minden utazót tesztelnek.

Mindezek fényében augusztus 12-25-ig bezárták a szórakozóhelyeket, továbbá az éttermekben, a bárokban, az üzletekben és más nyilvános helyeken kötelezővé tették a maszkviselést.

A Maldív-szigeteken rohamosan nő a fertőzöttek száma

Több mint 3000 külföldi turista – elsősorban az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból – látogatott el a Maldív-szigetekre, miután július 15-én újból megnyitotta a határait. Sajnos néhány héttel később rohamosan megnőtt az itt regisztrált koronavírusos esetek száma: augusztus eleje óta 1730 új megbetegedést diagnosztizáltak, ami azt jelenti, hogy az összes eset mintegy 30 százaléka kizárólag az elmúlt két hétből származik.

Hawaii még egy darabig zárva marad

Hawaii a tervek szerint szeptember 1-jén nyitna újra, azonban az Oahu szigetén tapasztalt ugrásszerű növekedés kérdésessé teszi ezt. Az állam újbóli megnyitását már egyszer elhalasztották – a korábbi időpont augusztus 1-je lett volna -, mivel az Egyesült Államok kontinentális részén drasztikusan emelkedett az új fertőzések száma.

A turisztikai ágazat vezetõi szerint az állam újbóli megnyitása novemberre vagy akár decemberre is kitolódhat.

Forrás: CNBC

Friss hírek