Albán miniszterelnöke is lesz Észak-Macedóniának

Az új kormány megbízatási idejének utolsó száz napján albán miniszterelnöke lesz Észak-Macedóniának – ebben állapodott meg a júliusi előrehozott parlamenti választás győztese, a baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM), illetve a legnagyobb albán kisebbségi párt. A megállapodás részeként az albán kisebbség támogatja a szociáldemokraták kormányalakítását.

A július 15-i voksolást követően az új összetételű törvényhozásban a 120 helyből 46 jutott az SDSM-nek, 44 pedig a legnagyobb ellenzéki pártnak, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE).

Az albán nemzeti közösség legnagyobb pártja, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) 15 képviselői hellyel rendelkezik, míg a szintén kisebbségi Albánok Szövetségének 12, a Baloldalnak kettő, az Albánok Demokratikus Pártjának pedig egy mandátum jutott.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Korábban a szociáldemokraták kijelentették, hogy az albán kisebbség támogatására számítanak a kormányalakításkor, ám a DUI vezetése közölte: a támogatásért cserébe a miniszterelnöki posztot kérik, így az ország történetében először albán nemzetiségű kormányfője lehetne Észak-Macedóniának.

Ettől a lehetőségtől Zoran Zaev korábban elzárkózott, ám a keddi koalíciós megbeszélést követően közölte: előbb ő maga folytatja a miniszterelnöki munkát, a négyéves mandátum utolsó száz napjára viszont átadja a tisztséget az albán kisebbség egyik politikusának.

Észak-Macedónia lakosságának mintegy egyharmada albán nemzetiségű; a kisebbségi pártok közbenjárásának köszönhetően az utóbbi években az albánok is egyre szélesebb körű jogokkal élhetnek a nyugat-balkáni országban.

Az új kormányról néhány napon belül szavazhat a szkopjei törvényhozás.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek