A kontaktkutatás létfontosságú az őslakos amerikai közösségekben

Ahogy a koronavírus-járvány egyre terjed Arizona keleti részén, a fertőzés az itteni hatalmas rezervátumban is mindinkább megállíthatatlan méreteket ölt. A gond csak az, hogy az itt élő apacsok körében tízszer többen fertőződnek meg, mint az állam egészét tekintve. A jó hír, hogy a halálozási ráta itt jóval alacsonyabb: mindössze 1,3 százalék az arizonai 2,1 százalékkal szemben.

A járványtani szakértők szerint az, hogy nem történt katasztrófa, a rezervátumban folyó intenzív kontaktkutatásnak köszönhető. Ez ugyanis lehetővé tette az orvoscsoportoknak, hogy még azelőtt megtalálják és kezeljék a súlyosan beteg embereket, hogy késő lett volna megmenteni őket.

A kulcsfontosságú eszköz egy egyszerű és olcsó orvostechnikai eszköz: egy ujjra csiptethető véroxigénszint-mérő, amely azon emberek esetében is jelzi a veszélyesen alacsony véroxigénszintet, akik sokszor még csak nem is tudják, hogy súlyosan betegek.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The New York Times (@nytimes) on

A kontaktkutatás világszerte hatékony módszer a fertőzöttek azonosítására, ezáltal pedig a vírus terjedésének lassítására. A rezervátumban tevékenykedő szakértői csapatok azonban  megállapították, hogy itt nem csupán erről van szó: annak lekövetése, hogy a fertőzött személy kivel került kapcsolatba, egyúttal a halálozási arányt is csökkentette.

A teljes cikk angol nyelven elérhető a The New York Times oldalán.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: The New York Times / Instagram

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »