Az ausztrálok nem tudják fizetni a hiteleiket

Az ausztrál hitelezők további 40 milliárd ausztrál dollárnyi (28,47 milliárd amerikai dollárnyi) kölcsön kapcsán döntöttek halasztásról, lévén az adósok a koronavírus-válság következtében egyszerűen nem tudják fizetni a felvett kölcsönöket. A halasztott hitelek teljes összege június 30-ával bezárólag ezzel elérte a 274 milliárd ausztrál dollárt.

A világjárvány három évtized óta először recesszióba taszította az ausztrál gazdaságot, és arra kényszerítette a politikai döntéshozókat, hogy több száz milliárd dollárt fordítsanak gazdaságélénkítésre.

A múlt hónapban az Ausztrál Prudenciális Szabályozási Hatóság (APRA) azt mondta, a bankok 6 hónapról 10 hónapra kitolják a kölcsön-visszafizetési halasztást. Az előző, szeptemberi határidőhöz viszonyítva a hosszabbítás híven tükrözi az aggodalmakat, miszerint a koronavírus-járvány gazdasági következményei azután is fennmaradnak, hogy lejár a jelenlegi kormányzati jövedelem-támogatás.

Az APRA jelentése szerint a legtöbb haladékot a lakáshitelek kapcsán adják.

A jó hír, hogy június folyamán emelkedett a “teljesítő státuszba” visszatérő hitelek száma: a hatóság által közzétett adatok körülbelül 18 milliárd dolláros hitelállományt mutatnak, ami lényegesen magasabb, mint a májusi 2 milliárd dollár.

  • Olaszországban ugyanez a gond
Az olasz adósok közel 40 százaléka küzd a lakáshitelek törlesztésével a koronavírus-válság miatt, ráadásul a megkérdezettek csaknem fele úgy számol, hogy csökkenni fog a jövedelme az elkövetkező 12 hónapban.

Az olasz adósok 40%-a nem tudja fizetni a lakáshitelét

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »